Invazia din Ucraina a dus la o creștere a persoanelor care au fost nevoite să-și părăsească locurile de naștere. Numărul persoanelor dezrădăcinate din întreaga lume a ajuns la peste 100 de milioane, a avertizat pe 23 mai ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.
''Numărul persoanelor forţate să fugă din cauza conflictelor, violenţei, încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina şi a altor conflicte mortale'', potrivit unui comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
Cifră îngrijorătoare
''Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă'', a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.
Acesta a mai spus că situația actuală trebuie văzută ca un semnal de alarmă, care să ducă la rezolvarea și prevenirea conflictelor similare cu cel din Ucraina.
Potrivit statisticilor UNHCR, la sfârşitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate în întreaga lume ajunsese la 90 de milioane din cauza noilor valuri de violenţă sau a conflictelor prelungite în ţări precum Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi Republica Democratică Congo.
Apoi, pe 24 februarie preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Acțiunile lui au aruncat noi milioane de oameni pe drumuri, pentru a fugi de lupte şi a ajunge în regiuni mai puţin expuse sau în altă ţară.
Cel mai rapid aflux de refugiați, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial
Europa nu a mai cunoscut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 6,5 milioane de ucraineni au părăsit ţara, în mare parte femei şi copii, iar ONU estimează că numărul acestora ar putea ajunge la 8,3 milioane până la sfârşitul anului.
În Ucraina se estimează că aproximativ opt milioane de persoane sunt strămutate.
Înainte de invazia rusă, Ucraina avea 37 de milioane de locuitori în regiunile aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile din est controlate de separatiştii pro-ruşi.