Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că autoritățile chineze ascund date cruciale care ar putea face lumină în privința originii COVID-19 și a cerut Beijingului să le comunice imediat pe toate.
"Fără acces deplin la informațiile pe care le are China, nu poți spune una sau cealaltă [...], toate ipotezele sunt pe masă", a declarat joi directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața jurnaliștilor, potrivit Euronews Next.
"Aceasta este poziția OMS și de aceea am cerut Chinei să fie cooperantă în această privință", a spus el, adăugând că, dacă o vor face, "atunci vom ști ce s-a întâmplat sau cum a început".
La mai bine de trei ani de la apariția COVID-19, există încă dezbateri aprinse în jurul originii pandemiei. Problema s-a dovedit a diviza comunitatea științifică și chiar agențiile guvernamentale americane.
O parte a comunității științifice crede că virusul a luat naștere în piața Huanan din Wuhan, China, dar alți cercetători și oficiali susțin că este posibil ca acesta să se fi scurs dintr-un laborator din același oraș.
China respinge cu fermitate această teorie și, de asemenea, a negat de mult timp că piața Huanan ar fi putut găzdui animale capabile să transmită virusul.
ADN de câine raton găsit în piața din Wuhan
Miercuri, o nouă analiză efectuată de cercetătorii chinezi a dat mai multă greutate teoriei conform căreia un animal a fost primul care a transmis virusul la oameni.
Lucrarea, care este, de asemenea, prima analiză, a identificat ADN de animale sălbatice - inclusiv de câini raton - în probele care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2.
Dr. Maria Van Kerkhove, care conduce lupta împotriva COVID-19 la OMS, a declarat reporterilor că noua analiză arată că există dovezi moleculare că animalele cunoscute ca fiind capabile să poarte și să transmită virusul erau vândute pe piața Huanan atunci când a început pandemia, în urmă cu trei ani.
"Am suspectat acest lucru, dar nu aveam dovezi", a spus ea.
Dar noua analiză oferă doar "indicii" și nu răspunsuri clare, a spus ea, adăugând că datele, care au fost colectate în ianuarie și februarie 2020, ar fi trebuit să fie împărtășite cu mult timp în urmă.
"Fără informații, fără date pentru a face o evaluare adecvată, este foarte dificil pentru noi să dăm un răspuns concret. Iar în prezent, nu avem un răspuns concret cu privire la modul în care a început pandemia".
"Știm că există mai multe informații care sunt acolo", a spus ea. "Avem nevoie ca oamenii de știință, profesioniștii din domeniul sănătății publice și guvernele să împărtășească aceste informații. Acesta nu este un joc".
Într-un editorial publicat joi în revista Science, Van Kerkhove a declarat că ea crede că China are date pe care nu le-a împărtășit, inclusiv cu privire la comerțul cu animale sălbatice și de crescătorie de pe piața din Wuhan, la testarea oamenilor și a animalelor în Wuhan și în toată China și la operațiunile laboratoarelor din Wuhan care lucrează la coronavirusuri.
OMS a acuzat în repetate rânduri China că nu a cooperat suficient pentru a identifica originile pandemiei de coronavirus.
"Trebuie să știm cum a început aceasta pentru a o preveni pe următoarea", a declarat Tedros în februarie. "Avem nevoie de cooperare și transparență pentru a ști cum a început. Și vă asigur că vom continua să facem presiuni până când vom obține răspunsuri".