Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Epidemia de variola maimuței, urgență globală. Ce simptome are boala virală

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de variola maimuței (mpox) din Africa, urgență de sănătate globală, după ce o tulpină mai virulentă a fost detectată în alte patru țări, pe lângă Republica Democratică Congo.

Această boală virală are ca simptome febra, erupții dureroase pe piele, ganglioni inflamați, dureri de mușchi și de cap. Se răspândește foarte rapid și a ucis de la începutul anului până acum peste 500 de oameni în 13 țări africane.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății: ”Comitetul de Urgenţă s-a întrunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat acest sfat. Detectarea și răspândirea rapidă a unei noi tulpini în estul RDC (Republicii Democratice Congo nsr.), detectarea acesteia în țările învecinate care nu au raportat anterior variola și potențialul de răspândire în continuare în Africa și în afara ei sunt foarte îngrijorătoare. În plus și existența altor focare cu alte tulpini de variolă a maimuței în alte părți din Africa, este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți.

O urgență de sănătate publică de interes internațional este cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislația internațională în domeniul sănătății”.

Variola maimuței are simptome asemănătoare gripei

Peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost depistate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine, potrivit Agerpres.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE