Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, în Bundestag, că nu este de acord cu acordarea unei scurtături Ucrainei, în vederea aderării la blocul comunitar european. În opinia sa, nu este o chestiune de ani sau de luni, transmite AFP, citat de Agerpres.
"Faptul de a nu exista o scurtătură pe drumul de aderare la UE (al Ucrainei) este un imperativ de echitate faţă de cele şase state din Balcanii de Vest", care doresc de multă vreme să se alăture blocului comunitar, a subliniat Scholz în faţa deputaţilor germani.
Preşedintele francez "Emmanuel Macron are dreptate să sublinieze că procesul de aderare nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani", a adăugat cancelarul.
"De aceea, vrem să ne concentrăm acum pe sprijinul rapid şi pragmatic către Ucraina", a subliniat el, înaintea summitului UE-Balcanii de Vest ce va avea loc luni la Bruxelles.
La scurt timp, ministrul de Externe ale Ucrainei Dmitro Kuleba a reacţionat denunţând un "tratament de zona a doua" pentru Ucraina din partea "anumitor capitale".
"Ambiguitatea strategică cu privire la perspectiva europeană a Ucrainei practicată de anumite capitale ale UE în cursul ultimilor ani a eşuat şi trebuie să înceteze", a scris el pe Twitter.
Strategic ambiguity on Ukraine’s European perspective practiced by some EU capitals in the past years has failed and must end. It only emboldened Putin. We do not need surrogates for EU candidate status that show second-class treatment of Ukraine and hurt feelings of Ukrainians.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 19, 2022
Ucraina, Georgia şi Republica Moldova au cerut recent statutul de candidat, în timp ce Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Bosnia aspiră să adere la UE, dar procesul de extindere este blocat de mai mulţi ani. Aceste ţări "întreprind reforme intense de câţiva ani. Respectarea angajamentelor noastre faţă de ele nu este doar o chestiune de credibilitate", a explicat Scholz.
El a insistat că extinderea este "în interesul nostru strategic” în faţa Rusiei, care exercită deja o mare influenţă în anumite ţări din regiune. ”Este vorba despre propria noastră securitate care nu poate exista fără Balcani de Vest europeni şi stabili", a spus cancelarul german.