Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, a vorbit la Euronews România despre conflictul Israel-Hamas, intrat în cea de-a treia săptămână, și de ce nu ar trebui ca Israelul să mai amâne operațiunea terestră.
„Există o probabilitate mare ca intervenția terestră să aibă loc”
Valentin Naumescu: „Se pun pe masă diverse evaluări strategice, diverse scenarii, lucrurile se schimbă de la oră la alta, apar noi declarații, noi indicii, se testează public noi variante de intervenție”.
„Dintre toate aceste semnale pe care le avem în momentul de față, există o probabilitate mare ca intervenția terestră să aibă loc. Altfel, fără această intervenție terestră, forțele israeliene nu își vor putea pune în aplicare cele trei obiective pe care le-au anunțat public (…)”.
„Lucrurile acestea nu se pot rezolva numai prin lovituri aeriene, prin tiruri de rachete sau prin bombardamente ale aviației. Mai devreme sau mai târziu, este foarte posibil să aibă loc această intervenție”.
„Sunt și alte considerente aici. Pe de o parte, sunt convins că există numeroase demersuri de salvare, de eliberare a osticilor israelieni, occidentali, din Fâșia Gaza, care se află în detenția teroriștilor Hamas. (…) Sunt și considerentele umanitare. Chiar dacă s-au dat semnale repetate ca populația civilă să se îndrepte dinspre nordul spre sudul Fâșiei Gaza, nu toată lumea s-a evacuat înspre sud și chiar dacă s-ar fi întâmplat așa, tot există riscuri pentru pierderi colaterale. Toate aceste scenarii sunt luate în considerare la nivel militar și strategic, dar mi-e greu în acest moment să cred că o intervenție terestră a forțelor israeliene în Fâșia Gaza mai poate fi evitată, pe de altă parte, nici nu este foarte bine să se mai prelungească foarte mult această stare încordată de așteptare, de apăsare, pentru că pe măsură ce trece timpul, lucrurile încep să se se complice. Pe de o parte, este suferința populației din Fâșia Gaza, pe de altă parte sunt sigur că sunt și pregătiri ale acestor intermediari ai Iranului din Fâșia Gaza, din Liban, care se pregătesc și ei de război și de continuarea atacurilor împotriva Israel. Apar aceste dezacorduri destul de profunde și o atmosferă de tensiune inclusiv în societățile occidentale, din UE, spațiul occidental unde se accentează și lobby-ul pro-palestinian”.
„În opina mea, o intervenție ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil, să fie scurtă ca durată, să fie executată profesionist, eficient, țintit, cu un număr minim posibil de victime colaterale și să ducă la îndeplinirea obiectivelor anunțate de Israel”.
„(…) Și apoi să treacă la abordarea sau soluția post-Hamas pentru Fâșia Gaza, care nu va fi deloc ușoară și va trezi noi discuții și noi controverse”.
„Distrugerea guvernării Hamas ar fi un câștig și pentru securitatea statului și cetățenilor israelieni, dar și pentru soarta cetățenilor palestinieni pașnici, care nu au nicio legătură cu Hamas și care suferă de pe urma acestei guvernări a teroriștilor. Pe de altă parte, s-a anunțat clar că Israelul nu vrea să ocupe pe termen lung și să administreze Fâșia Gaza, dimpotrivă, al treilea obiectiv anunțat săptămâna trecută de armata israeliană este exact retragerea totală - nu numai militară, dar și politică, administrativă - și a oricărei responsabilități a Israelului asupra Fâșiei Gaza”.