Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă ofensivă a ucrainenilor în Kursk i-a luat prin surprindere pe ruși

Ucrainenii surprind din nou în zona rusă Kursk, unde au lansat altă ofensivă care a zguduit pozițiile armatei Moscovei. Această nouă ofensivă a fost recunoscută și de către ruși, care însă spun că atacurile au fost respinse.

O nouă ofensivă a ucrainenilor în Kursk

Potrivit unui comunicat al ministerului rus al Apărării, forțele ucrainene ar fi atacat în jurul orei 9 dimineața, în apropiere de satul Berdin, „cu două tancuri, un vehicul de deminare și 12 vehicule blindate de luptă, cu parașutiști”. Comunicatul precizează că „două atacuri ucrainene au fost respinse.” Informațiile sunt însă contrastante cu ceea ce spun ucrainenii.

Consilierul prezidențial ucrainean Andriy Yermak a spus că există „vești bune” de la Kursk și că Rusia „primește ceea ce merită”, în timp ce Andriy Kovalenko, șeful Centrului împotriva Dezinformarii din Ucraina, a declarat, pe Telegram, că trupele ruse au fost atacate în mai multe locuri.

Intensificarea luptelor vine la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că deținerea teritoriului din Kursk i-ar putea „încuraja planurile de victorie”.

Situată la granița cu Ucraina, regiunea rusă Kursk a fost bombardată de multe ori, de la începutul războiului. Luptele s-au intensificat în august 2024, când Ucraina a lansat o incursiune îndrăzneață în zonă și a cucerit mai multe localități. Rusia și-a recuperat o mare parte din teritoriu, însă zone destul de întinse rămân în continuare sub controlul ucrainenilor.

Această nouă ofensivă în Kursk este una productivă, potrivit lui Zelenski, care spune că trupele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele.

„În bătăliile de ieri și de astăzi, în apropierea unui singur sat, Makhnovka, din regiunea Kursk, armata rusă a pierdut un batalion de soldați de infanterie nord-coreeană și parașutiști ruși. Acest lucru este ceva semnificativ”, a spus Zdelenski.

Șeful statului ucrainean a spus, luna trecută, că 3.000 de militari nord-coreeni au fost uciși sau răniți în Kursk.

Incursiunea ucrainenilor în Kursk nu a schimbat semnificativ dinamica războiului, iar analiştii militari spun că Ucraina a pierdut aproximativ 40% din teritoriul pe care l-a capturat iniţial, în august.

În cadrul unei întâlniri recente din Germania, peședintele Zelenski a spus că va îndemna aliații să ajute la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei. Președintele ucrainean, alături de mai multe țări partenere, participă joi la reuniunea grupului Ramstein, în Germania, „inclusiv cei care ne pot ajuta la creșterea capacităților noastre nu numai de apărare împotriva rachetelor, ci și împotriva bombelor ghidate și a aviației ruse”, potrivit lui Zelenski.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va participa și el la întâlnire, care inițial fusese programată pentru luna octombrie, în prezența președintelui american Joe Biden. Sesiunea a fost amânată după ce uraganul Milton a lovit statul Florida, la acea vreme.

Administrația Biden încearcă să trimită cât mai mult ajutor militar Ucrainei înainte ca Trump să depună jurământul în 20 ianuarie și să preia oficial funcția de președinte al SUA. Trump a susținut, în timpul campaniei sale electorale, că ar putea pune capăt războiului într-o singură zi. El nu a spus încă cum o va face și dacă asta s-ar putea întâmpla cu cedarea de teritorii din partea Ucrainei către Rusia. Specialiștii spun însă că aceasta ar fi varianta cea mai probabilă și că altfel practic nici nu s-ar putea opri războiul.

Poziția lui Trump a ridicat întrebări dacă Washingtonul va continua să rămână cel mai mare și cel mai important susținător militar al Ucrainei. Săptămâna trecută, Zelenski a spus că Trump „este puternic și imprevizibil”, iar aceste calități pot fi un factor decisiv în abordarea sa politică a războiului.

Rusia continuă să controleze aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, iar anul trecut a avansat lent în zonele de est, în ciuda pierderilor mari de trupe și echipamente. Traiectoria războiului nu merge în favoarea Ucrainei, pentru că ucrainenii au o carență de personal și are nevoie de mai mult sprijin din partea partenerilor săi occidentali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE