Ucraina a lansat un contraatac în regiunea Kursk din Rusia, anunță armata Moscovei. Soldații Kievului controlează câteva sute de kilometri pătrați în zonă, după ofensiva din august anul trecut. Acțiunea militară vine cu puțin timp înainte de o reuniune în Germania a alianței care sprijină Ucraina. Aşa-numitul Grup de contact pentru apărarea Ucrainei reuneşte aproximativ 50 de ţări, iar întâlnirea de joi va fi ultima înainte ca noua administraţie a lui Donald Trump să preia conducerea SUA.
Ucraina atacă din nou în regiunea Kursk din Rusia
Contraatacul ucrainean nu ar fi avut succes, susține ministrul Apărării de la Moscova, armata afirmând că grupul de asalt al ucrainenilor ar fi fost învins de artilerie și aviație.
În schimb, un oficial al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei spune că rușii au fost atacați din mai multe părți, ceea ce i-a surprins. Bloggerii militari ruși scriu că forțele ucrainene încearcă să preia controlul unui orășel aflat la 20 de kilometri de granița dintre Ucraina și Rusia.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Comandantul suprem a raportat despre situația din regiunea Kursk. Mai exact, în bătăliile de astăzi și ieri din apropierea unui singur sat, Makhnovka din regiunea Kursk, armata rusă a pierdut aproximativ un batalion de infanterie, inclusiv soldați nord-coreeni și parașutiști ruși. Și asta este verificabil.”
Numărul soldaților ruși și nord-coreeni care ar fi fost omorâți în luptă nu este cunoscut exact, dar se știe că un batalion poate fi format din 300 până la 1.500 de soldaţi.
Acum două săptămâni, Volodimir Zelenski spunea că numărul soldaţilor nord-coreeni ucişi şi răniţi în Kursk ar fi depăşit 3.000, în timp ce patru zile mai târziu, Pentagonul estima la 1.000 de soldaţi nord-coreeni. Dincolo de aceste date greu de verificat, președintele Ucrainei se pregătește să ceară și mai mult ajutor militar aliaților.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ne pregătim deja pentru viitoarea întâlnire de la Ramstein (baza aeriană americană din Germania), programată pentru această săptămână. Vor participa zeci de țări partenere, inclusiv cele capabile să ne consolideze apărarea nu numai împotriva rachetelor, ci și împotriva bombelor ghidate și a avioanelor rusești. Vom discuta acest lucru cu ei și vom lucra pentru a-i convinge. Viețile au nevoie de protecție aici și acum în Ucraina, iar sistemele de apărare aeriană trebuie să fie operaționale în acest scop.”
În ciuda progreselor Ucrainei în regiunea rusă Kursk, situația pe frontul din estul țării nu îi este favorabilă. Rusia a capturat aproape 3.600 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean anul trecut, apreciază analiștii militari. Ucraina a suferit cele mai mari pierderi teritoriale în luna noiembrie.