Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. O nouă auroră boreală, vizibilă în România. Cauza a fost o furtună geomagnetică

Spectaculoasa auroră boreală a fost observată și din România, pentru a doua oară, după ce mai fusese vizibilă din țara noastră și pe 5 noiembrie 2023. În mod normal, acest fenomen apare la latitudini din zona Polului Nord, precum în țările scandinave. De aceea, fenomenului i se mai spune și „luminile nordice”.

Aurora boreală, vizibilă în România

Cauza acestui fenomen natural a fost o furtună geomagnetică produsă în noaptea de 8 octombrie, potrivit americanilor de la NOAA (Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă), ceea ce a făcut ca o masă de particule solare să se lovească ulterior de atmosfera Pământului. Se numește ejecție de masă coronară.

Astfel, în mai puțin de două zile, masele de plasmă rezultate în urma erupției solare au făcut ca cerul să se coloreze în nuanțe de roșu intens, verde sau violet și aurora boreală a fost vizibilă și la aceste latitudini, adică chiar din România.

Particulele sunt încărcate cu energie, adică cu protoni și electroni, iar acea energie provine din vântul solar și câmpul electromagnetic al Pământului. Particulele respecive lovesc Pământul și ating moleculele de oxigen și azot, iar energia este eliberată și provoacă acele lumini. Practic, masa coronară ajunge să ionizeze straturile superioare ale atmosferei și creează acel spectacol de lumină și culoare.

Această furtună a fost clasificată în categoria G4, pe o scară de la 1 la 5. Asemenea erupții solare au loc, de obicei, în perioada de maxim a activității solare, având în vedere că Soarele are un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani. Această perioadă de maxim ar trebui să înceapă în 2025.

Pe rețelele de socializare au apărut diverse astfel de imagini spectaculoase, din București, Baia Mare, Galați, Ialomița, Timiș, sau chiar din zona munților Bucegi, iar Meteoplus a centralizat o parte din ele.

VEZI GALERIA
7 imagini

Foto: Facebook@Meteoplus

Uneori, astfel de furtuni geomagnetice pot afecta rețelele de telecomunicații și de energie electrică sau chiar pot modifica și cursul unor sateliți și, implicit pot exista interferențe cu sistemele GPS.

Din cauza acestor furtuni geomagnetice, astfel de aurore boreale pot fi văzute în bună parte din emisfera nordică, precum jumătatea de nord a SUA, Europa și nu numai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE