Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles, în turneu în Australia. E prima călătorie lungă a monarhului britanic după ce a fost diagnosticat cu cancer

Regele Charles și-a început angajamentele oficiale în cadrul turneului de șase zile în Australia. Monarhul, alături de soția sa, regina Camilla, a participat la o slujbă religioasă și s-a întâlnit cu mai mulți oficiali australieni.

Este prima călătorie de lungă durată a monarhului după ce a fost diagnosticat cu cancer în luna februarie.

Sute de persoane s-au aliniat în fața bisericii anglicane St, Thomas, din Sydney, pentru a-i primi pe Charles și Camilla cu urale și aplauze.

Între timp, mai mulți protestatari s-au adunat în apropierea bisericii, afișând pancarte prin care cereau „decolonizarea” Australiei.

„El nu este regele nostru. Nu reprezintă oamenii din Australia”, scria pe pancarte.

Regele Marii Britanii s-a întâlnit apoi cu mai mulți oficiali australieni și a ținut un scurt discurs în fața Consiliului Legislativ al statului New South Wales. Cu un aer degajat, suveranul a prezentat Parlamentului o clepsidră pentru a cronometra discursurile, stârnind râsete. Suveranul a glumit pe seama vârstei sale și și-a exprimat bucuria de a se fi întors în Australia.

„În spiritul marcării trecerii timpului, am marea plăcere de a prezenta un mic cadou Parlamentului (n.r: Parlamentul statului New South Wales ). Este o clepsidră, un cronometru de discurs. Așadar, cu nisipurile timpului încurajând formularea scurtă, nu-mi rămâne decât să spun ce mare bucurie este să vin în Australia pentru prima dată în calitate de suveran", a spus Regele Charles, citat de AP.

Regele Charles merge luni în capitala Canberra, unde va ține un discurs în plenul Parlamentului. Tratamentul pentru cancer prin care trece regele a fost întrerupt pe durata șederii în Australia. La fel și în timpul următoarei etape a călătoriei, în Samoa, unde va participa la un summit al liderilor Commonwealth-ului.

Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, este primul monarh britanic în exercițiu care vizitează Australia din 2011 încoace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE