Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul tarif al lui Trump va afecta industria de fast fashion. Măsura nu aduce mari beneficii pentru mediu

Fast fashionul este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile globale de carbon - mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime combinate.

O nouă taxă vamală impusă de SUA pentru produsele fabricate în China anunță un viitor incert pentru această industrie - dar sunt acestea vești pozitive pentru climă?

Pe această nișă, îmbrăcămintea și accesoriile care copiază tendințele de pe podiumuri sunt produse rapid în serie și introduse pe piață la un cost redus.

Procesul cauzează daune semnificative mediului. Conform Programului ONU pentru mediu, sectorul fast fashion este a doua cea mai mare industrie consumatoare de apă.

De asemenea, este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile globale de carbon - mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime combinate.

Tariful președintelui Donald Trump este de așteptat să crească prețurile pe care consumatorii americani le plătesc pentru o gamă largă de produse, inclusiv îmbrăcăminte ultra ieftină vândută pe platformele de cumpărături online, jucării și dispozitive electronice, cum ar fi computere și telefoane mobile.

Fast fashionul ar putea deveni mai scump în SUA

Marți a intrat în vigoare un tarif suplimentar de 10 % pentru toate produsele chinezești care intră în SUA.

După ce nu a reușit să obțină o amânare din partea Casei Albe, China a ripostat cu tarife de retorsiune asupra unor bunuri americane, care urmează să înceapă săptămâna viitoare.

Volumul și varietatea mărfurilor fabricate în China și vândute în SUA înseamnă că rezidenții vor asista probabil la o creștere a prețurilor multor articole de obicei necostisitoare, în cazul în care tarifele „tit-for-tat” persistă.

Acestea vor afecta în mod deosebit industria, deoarece ordinul executiv al lui Trump a suspendat, de asemenea, o scutire comercială puțin cunoscută care permitea mărfurilor în valoare de mai puțin de 800 de dolari (772 EUR) să intre în SUA fără taxe vamale.

Regula comercială, cunoscută sub numele de „de minimis”, a însemnat că producătorii de articole de îmbrăcăminte low-cost puteau evita taxele percepute de autoritățile vamale.

Shein și Temu au câștigat popularitate la nivel mondial prin oferirea unui sortiment actualizat rapid de haine, accesorii, cadouri și gadgeturi ultra ieftine, expediate în mare parte din China.

În conformitate cu modificările intrate în vigoare marți, livrările acestor companii din China vor fi acum supuse taxelor existente plus noul tarif de 10 % impus de Trump, au declarat analiștii.

Marea majoritate a acestor comenzi au o valoare mai mică de 800 de dolari (772 de euro), ceea ce înseamnă că toate sau aproape toate vor fi prinse în această situație”, a declarat Youssef Squali, analist la Truist Financial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE