Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA se tem că Israelul ar putea ținti instalațiile nucleare iraniene, ca represalii pentru atacurile Teheranului. Cât de plauzibilă ar fi o astfel de lovitură

În urmă cu doi ani, zeci de avioane de luptă israeliene au survolat Marea Mediterană, într-un exercițiu sofisticat al armatei, simulând o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene. Scopul nu a fost doar acela de a trimite un mesaj de intimidare Iranului. Exercițiul a fost conceput și pentru a trimite un mesaj administrației de la Washington: putem acționa și singuri împotriva Teheranului.

În cadrul unor interviuri, foști și actuali înalți oficiali israelieni au recunoscut că au îndoieli cu privire la capacitatea țării de a provoca daune semnificative instalațiilor nucleare iraniene. Cu toate acestea, în ultimele zile, oficiali din cadrul Pentagonului s-au întrebat dacă israelienii se pregătesc să acționeze singuri împotriva Iranului, în contextul în care fereastra lor de oportunitate se închide cu fiecare zi care trece.

Președintele Biden i-a avertizat pe israelieni să nu atace instalațiile nucleare sau energetice ale Iranului, afirmând că orice răspuns ar trebui să fie „proporțional” cu atacul iranian asupra Israelului de săptămâna trecută. Statele Unite încearcă să prevină un război deschis între Israel și Iran, dar știu de asemenea că un astfel de atac israelian ar putea da peste cap prețurile țițeiului la nivel global.

Jurnaliștii de la The New York Times spun, citând oficiali americani, că Israelul ar putea ținti în primă fază bazele militare și centrele de informații ale Teheranului. Instalațiile energetice și nucleare ar putea fi țintite ulterior, în cazul în care Iranul ripostează.

Cu toate acestea, există apeluri în interiorul Israelului din partea unor reprezentanți ai liniei dure, de a profita de fereastra de oportunitate, dând o lovitură decisivă programului nuclear iranian.

„Israelul are acum cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani de a schimba fața Orientului Mijlociu”, a scris recent pe rețelele de socializare Naftali Bennett, fost prim-ministru. „Trebuie să acționăm acum pentru a distruge programul nuclear al Iranului, instalațiile sale energetice și pentru a paraliza acest regim terorist”.

El a adăugat: „Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah și Hamas sunt paralizate, Iranul este expus”.

Natanz, o țintă greu de distrus

Timp de 22 de ani, centrul atenției Israelului - și al Washingtonului - în Iran a fost centrala nucleară Natanz, îngropată atât de adânc în deșert încât un atac aerian ar avea șanse mici de reușită. Israelul a elaborat planuri de distrugere si de paralizare a centralei, prin atacuri cibernetice asupra centrifugelor.

În ultima vreme Iranul și-a intensificat producția de uraniu îmbogățit, iar experții cred că Teheranul are suficient combustibil pentru a crea trei sau patru bombe nucleare. Lovirea centralei de la Natanz ar putea fi percepută drept o declarație de război din partea Iranului.

Îmbogățirea uraniului la centrala de la Natanz a reprezentat o preocupare constantă atât a Statelor Unite, cât și a Israelului. În trecut, cele două au orchestrat o operațiune secretă numită „Jocurile Olimpice” - un program israeliano-american strict secret de distrugere a centrifugelor cu ajutorul unei arme cibernetice. Mai mult de 1.000 de centrifuge au fost distruse cu ajutorul virusul Stuxnet, lucru care a împiedicat cu cel puțin un an dezvoltarea programului nuclear iranian. Dar Teheranul a reușit să își refacă ulterior sistemele distruse și să își continue programul.

Israelienii au încercat să încetinească programul iranian și prin asasinarea oamenilor de știință și lovirea instalațiilor de suprafață ale Iranului. Eforturile israeliene au eșuat după ce administrația Obama a ajuns la un acord nuclear cu Iranul. Ulterior, Donald Trump s-a retras din acord, iar SUA și Israelul erau convinși că iranienii vor renunța la proiectele lor nucleare din cauza amenințărilor Washingtonului.

Când Naftali Bennett a devenit prim-ministru al Israelului în 2021, spun oficialii israelieni, a fost șocat de lipsa de pregătire a Israelului pentru a ataca programul nuclear iranian. Acesta a ordonat noi exerciții pentru a simula zborul forțelor aeriene israeliene pe distanțe lungi către Iran. Chiar și astăzi, capacitatea Israelului este limitată. Țara se bazează pe o flotă veche de avioane de realimentare aeriană Boeing 707.

Distrugătoarele de buncăre ale Israelului au fost eficiente împotriva tunelurilor în care Hezbollah depozitează rachete și au permis forțelor israeliene să îl ucidă luna trecută pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah. Israelienii cred că pot distruge apărarea aeriană din jurul facilităților nucleare iraniene, însă este greu de crezut că pot afecta serios aceste facilități subterane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE