Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza umanitară din Liban se adâncește. Aproape 2,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor

Criza umanitară din Liban se adâncește. Aproape 2,5 milioane de oameni au nevoie urgentă de asistență umanitară, după intensificarea luptelor dintre Israel și gruparea islamistă Hezbollah. Mii de oameni sunt în pericol de foamete, se arată în cel mai recent raport al Agenție SUA pentru Dezvoltare Internațională. Situația s-a înrăutățit semnificativ după ce armata Israelului a intervenit terestru în Liban.

Numai în sudul Libanului aproape 1,5 milioane de oameni și-au părăsit casele de frica războiului și trăiesc în tabere sau adăposturi. După intervenția terestră în Liban, Israel a emis ordine de evacuare pentru un sfert din teritoriul statului vecin. În aceste condiții, organizațiile umanitare nu reușesc să facă față cererii mari de alimente. Zilnic sunt distribuite zeci de mii de pachete cu mâncare. 

Aline Kamakian, reprezentant al organizației World Central Kitchen: „Încercăm să oferim hrană oamenilor de pretutindeni. Astăzi, World Central Kitchen pregătește mai mult de 50 000 de prânzuri calde pe zi. Alimentele sunt distribuite de la 18 bucătării de pe întreg teritoriul Libanului. Încercăm să dăm speranță cu ajutorul unei farfurii cu mâncare caldă.” 

Lipsă de alimente și sprijin umanitar insuficient

Organizațiile umanitare acuză guvernul libanez că face prea puțin pentru a-i ajuta pe refugiați. Situația este dramatică în Beirut, unde străzile și parcurile sunt împânzite de oameni care nu au unde să se adăpostească.

Aline Kamakian, reprezentant al organizației World Central Kitchen: „Nu este treaba noastră să soluționăm această problemă, este de datoria guvernului să găsească o soluție, iar noi nu îi cerem socoteală. De aceea, nu putem aștepta să ne vedem surorile și frații murind de foame pe stradă. Cel puțin, putem să-i hrănim, dar cât timp mai putea să facem acest lucru?” 

Situația este complicată și pe frontul din Fâșia Gaza, unde Israelul și-a intensificat operațiunile împotriva milițiilor Hamas. Din cauza luptelor, în luna octombrie în regiune nu a intrat niciun transport cu ajutoare umanitare. Prin urmare, cel puțin un milion de oameni au acces limitat la alimente și riscă să sufere de foame, arată date ale organizațiilor umanitare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE