Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia

Nouă țări europene au exprimat vineri obiecții față de intenția Fondului Monetar Internațional (FMI) de a relua misiunile în Rusia, argumentând că menținerea unui dialog cu o națiune care a comis o invazie ar putea compromite credibilitatea organizației financiare, informează Reuters.

După invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, FMI a suspendat consultările anuale cu Moscova, în contextul în care instituția cu sediul la Washington desfășoară discuții periodice cu toate statele membre.

Fondul va reîncepe consultările pe 16 septembrie

Totuși, la 2 septembrie, Aleksei Mozhin, reprezentantul rus în cadrul FMI, a declarat pentru Reuters că fondul va reîncepe consultările online pe 16 septembrie, urmate de o vizită oficială la Moscova înainte de 1 octombrie pentru întâlniri cu oficialii ruși.

"Ne manifestăm profunda nemulțumire față de aceste intenții ale FMI", au scris miniștrii de Finanțe din Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia și Polonia într-o scrisoare adresată Kristalinei Georgieva, directorul FMI, obținută de Reuters.

Georgieva se află la Budapesta pentru o întâlnire a guvernatorilor băncilor centrale și miniștrilor de Finanțe din UE, iar cele nouă state intenționează să-i adreseze întrebări legate de planurile instituției privind relațiile cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE