Liderii Uniunii Europene urmează să anunțe duminică, la Cairo, un pachet de finanțare de 7,4 miliarde de euro, precum și consolidarea relațiilor cu Egiptul ca parte a unui demers de a opri fluxurile de migranți din Marea Mediterană, relatează agenția Reuters.
Parafarea acestui acord înseamnă avansarea relațiilor Uniunii Europene cu Egiptul la nivelul unui parteneriat strategic. Astfel, va fi intensificată cooperarea în domenii precum cel al comerțului, al energiei din surse regenerabile și al securității. De asemenea, vor fi acordate granturi, împrumuturi și alte tipuri de finanțări pentru a sprijini economia Egiptului, aflat în declin.
Această finanțare ar urma să includă cinci miliarde de euro în asistență macrofinanciară, 1,8 miliarde de euro pentru investiții și 600 de milioane de euro sub formă de granturi, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, pentru sursa citată.
Asistența macrofinanciară include o finanțare de urgență de un miliard de euro care urmează să fie acordată în acest an. Pentru restul de patru miliarde de euro, va fi nevoie de aprobarea Parlamentului European, a mai precizat oficialul.
Cea mai mare parte a banilor este alocată recent, iar pachetul de finanțare a fost elaborat în colaborare cu FMI, a adăugat oficialul.
Riscul de instabilitate din Egipt generează temeri în UE
Guvernele statelor UE și-au exprimat de mai mult timp îngrijorarea din cauza riscului de instabilitate din Egipt, o țară cu o populație de 106 milioane de locuitori. Din cauza problemelor economice, tot mai mulți egipteni au fost nevoiți să emigreze în ultimii ani.
Chiar dacă inflația a atins niveluri record, presiunea financiară asupra Guvernului de la Cairo a scăzut în ultima lună. Egiptul a încheiat un acord pentru investiții din Emiratele Arabe Unite, și-a extins programul de împrumut cu FMI și și-a devalorizat puternic moneda.
Rolul strategic al Egiptului pe fondul crizei umanitare din Fâșia Gaza și din Sudan
Diplomații citați de Reuters afirmă că importanța strategică a Egiptului a fost evidențiată în contextul conflictului din Sudan, care a creat cea mai mare criză de strămutare din lume, și de războiul din Fâșia Gaza, regiune care se învecinează cu Peninsula Sinai din Egipt.
Egiptul a avut rol esențial în transportarea ajutorelor umanitare internaționale trimise în Gaza și, alături de Qatar și Statele Unite, a încercat să medieze un armistițiu între Israel și gruparea Hamas.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conduce duminică o delegație din care mai fac parte prim-miniștrii italian, grec, austriac și belgian, precum și președintele cipriot.
Ministrul egiptean de Finanțe a anunțat că Guvernul a obținut un sprijin multilateral în valoare totală de 20 de miliarde de dolari, după ce și-a majorat programul de împrumut și de reformă economică cu FMI.
Cum încearcă Egiptul să țină sub control fluxurile de migranți
Oficialii egipteni spun că țara lor a găzduit aproximativ nouă milioane de cetățeni străini și a oprit în mare parte migrația ilegală de pe coasta sa de nord începând cu 2016.
Pe de altă parte, s-a înregistrat și o creștere a numărului de egipteni care încearcă să ajungă în Europa prin Libia, iar Uniunea Europeană oferă deja fonduri menite să reducă aceste fluxuri de migrație.
În ultimele luni, insulele grecești Creta și Gavdos s-au confruntat cu o creștere semnificativă a numărului de migranți - cei mai mulți din Egipt, Bangladesh și Pakistan. Acest lucru a generat îngrijorări cu privire la o nouă rută de trafic de migranți în Marea Mediterană.
Activiștii au criticat sprijinul occidental pentru președintele Abdel Fattah al-Sisi, care a ajuns la putere în urmă cu 10 ani, după ce s-a implicat pentru a-l înlătura de la putere pe primul lider ales în mod democratic în Egipt.
Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susțin că zeci de mii de persoane au fost încarcerate, ca parte a unei represiuni asupra disidenților din tot spectrul politic.
Cei care îl sprijină pe președintele al-Sisi spun că măsurile de securitate erau necesare pentru a stabiliza Egiptul după tulburările provocate de revolta "Primăverii arabe" din 2011 și pentru a oferi ajutoare sociale, cum ar fi locuințe și locuri de muncă.
UE s-a confruntat cu obstacole și critici în demersurile de a oferi finanțare în schimbul reducerii migrației în alte țări, inclusiv în Tunisia.
"Proiectul este același ca și în cazul acordurilor defectuoase ale UE cu Tunisia și Mauritania: opriți migranții, ignorați abuzurile", a declarat Human Rights Watch cu privire la planul de a consolida legăturile cu Egiptul și de a oferi noi finanțări.