Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua lege privind înrolarea soldaților ucraineni a intrat în vigoare. Armata Ucrainei face eforturi pentru suplimentarea trupelor

Controversata lege privind recrutarea soldaților ucraineni a intrat în vigoare. Kievul face eforturi să suplimenteze trupele pentru a rezista atacurilor masive ale rușilor în zona de nord și nord-est. De altfel, Zelenski avertizează că ofensiva Moscovei în regiunea Harkov s-ar putea intensifica. Ucraina se teme că ar putea pierde al doilea cel mai mare oraș al țării.

Legea, care a fost adoptată după luni întregi de tergiversări, ajută autoritățile ucrainene să identifice mult mai ușor fiecare persoană care poate fi recrutată în armată. Vârsta de înrolare a fost și ea scăzută de la 27 la 25 de ani. În același timp, actul normativ prevede acordarea unor facilități pentru bărbații care vin la armată, inclusiv bani pentru a cumpăra o mașină sau o casă.

Recrut, Brigada de atac 3: „Nu a fost o schimbare prea mare în ultima vreme. Sunt un pic mai mulți bărbați de 30 de ani, pentru că, înainte, în mare parte veneau la armată cei foarte tineri, doar 15% erau în jur de 30 de ani. Altfel, nu am remarcat vreo schimbare.”

Armata Ucrainei se află sub presiune

Mykola Doroshuk, recrut: „Dacă suntem recrutați, dacă vor lua utilitățile de apă și muncitorii din companiile municipale, atunci o să fie o problemă pentru oameni. Undeva se va produce un accident, o avarie la sistemul de încălzire, și atunci nu știu cine va remedia situația. Dincolo de asta, suntem calmi în privința mobilizării.”

Șeful unui service auto, în vârstă de 68 de ani, se teme că afacerea sa va da faliment, pentru că 70 la sută dintre angajații vor fi recrutați.

Oleksii, șef service auto: „În primul rând, afacerea se va prăbuși, angajații vor fi concediați, nu va mai fi nimeni aici să muncească, nu ne vom putea plăti taxele către stat și va trebui să închidem afacerea.”

Zelenski a promulgat alte două legi care permit înrolarea prizonierilor și creșterea amenzilor pentru cei care se sustrag de la mobilizare. Armata Ucrainei se află sub presiune. Mulți soldați, aflați pe front de mai bine de doi ani, sunt epuizați. În același timp, Rusia a lansat o nouă ofensivă militară în regiunea de nord și nord-est a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE