Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou atac cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei. A fost declarată starea de urgență în Lipeţk

Armata ucraineană a atacat cu drone aeroportul militar din Lipețk, din Federația Rusă. Au fost lovite depozitele de muniție, dar și infrastructura aerodromului. Kievul și-a asumat, printr-un comunicat oficial al Armatei, atacul din sud-vestul Rusiei. Lovituri au fost înregistrate și în peninsula Crimeea. Între timp, continuă luptele în regiunea rusă Kursk, unde trupele ucrainene desfășoară noi operațiuni.

Dronele ucrainene au parcurs cel puțin 200 de kilometri, distanța de la granița dintre cele două state, pentru a lovi aeroportul rusesc. Exploziile produse la detonarea muniției din depozite au fost atât de puternice, încât în regiune a fost instituită stare de urgență. Oamenii din cel puțin patru localități au fost evacuați imediat. Transportul public a fost sistat, iar toate activitățile de divertisment au fost suspendate.

Armata ucraineană a anunțat că au fost lovite depozite cu bombe aeriene ghidate și o serie de instalații de apărare aeriană și infrastructură. Pe aeroportul din Lipețk sunt dislocate avioanele de luptă și bombardament Su-34, Su-35 și MiG-31, care sunt folosite în operațiunile împotriva Ucrainei.

Nouă persoane au fost rănite în urma bombardamentului, au anunțat autoritățile locale, citate de agenția rusă Tass.

Apărarea antiaeriană a funcționat împotriva dronelor, a precizat guvernatorul regiunii Lipeţk, Igor Artamonov.

Oficialul rus a precizat că a avut loc o "detonare de obiecte explozive periculoase" departe de structurile civile, adăugând că echipele de salvare se aflau la faţa locului.

O infrastructură electrică a fost distrusă după prăbușirea unei drone, ceea ce a provocat pene de curent.

Evacuări ordonate în patru localități după atacul ucrainean cu drone

Guvernatorul a declarat stare de urgenţă în regiunea Lipeţk şi a ordonat evacuarea a patru sate din apropiere "pentru a asigura siguranţa locuitorilor”. Măsura a vizat 416 gospodării. Igor Artamonov le-a solicitat localnicilor din Lipeţk să rămână în case până la ridicarea stării de alertă.

De asemenea, an nou atac cu drone ucrainene a avut loc şi în regiunea Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov, apărarea aeriană rusă a doborât 29 de drone, provocând pagube materiale, dar fără răniţi, potrivit Agerpres.

Ucrainenii atacă cu drone peninsula Crimeea, anexată de ruși

Atacuri aeriene şi maritime cu drone au fost raportate și orașul Sevastopol din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014. Pe timpul nopții s-au produs explozii puternice şi incendii în oraşul rusesc Râlsk din regiunea Kursk, potrivit canalele pro-ruse de Telegram, citate de publicația ucraineană Kyiv Independent. Cauza exploziilor era încă neclară, iar informaţiile furnizate de autorităţile ruse nu au putut fi verificate independent.

Iniţial, nu a existat nicio confirmare oficială a atacurilor din partea ucraineană.

Regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost ţinta unei incursiuni majore a armatei Kievului începând de marţi. Mai mult de o mie de soldaţi ucraineni şi zeci de vehicule blindate sunt implicate în acest atac surpriză, potrivit Statului Major rus, care a declarat că face tot posibilul pentru a-i respinge.

Mai multe canale de Telegram din Rusia și Ucraina au distribuit imagini cu o coloană de tehnică militară distrusă, care ar aparține armatei ruse.

Moscova nu a comentat aceste înregistrări video. În schimb, Ministerul Apărării de la Moscova a făcut publice imagini cu atacuri asupra tehnicii ucrainene.

De asemenea, pe rețelele de socializare sunt distribuite imagini cu o coloană de militari ruși, care se deplasează de urgență în regiunea Kursk pentru a opri înaintarea ucrainenilor.

Bloggerii care urmăresc conflictul au distribuit imagini cu civilii care părăsesc regiunea asediată.

Între timp, Kievul își menține strategia de a nu comenta operațiunile de pe teritoriul rusesc. Președintele ucrainean a spus doar că Moscova, care a adus războiul în Ucraina, trebuie să simtă ce a făcut.

Volodimir Zelenski, președintele Ucraine: ”Sunt recunoscător fiecărui luptător, soldat și comandant care asigură apărarea pozițiilor noastre ucrainene și îndeplinirea sarcinilor de apărare. Ucrainenii știu cum să își atingă obiectivele. Nu noi am ales să atingem obiective de război. Rusia a adus războiul pe pământul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut”.

Presa de la Kiev scrie că Ucraina a trimis în Rusia una dintre cele mai pregătite, mobile și echipate unități militare din armată.

Ucraina încearcă să respingă o invazie rusă la scară largă din februarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE