Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii ar fi început să folosească lansatoare de rachetă românești. Anunțul presei din Rusia

Armata Ucrainei ar fi început să utilizeze lansatoare de rachetă românești, după cum anunță agenția rusă de presă Tass, controlată de stat, care precizează că cei care le utilizează sunt militarii din batalionul de lângă Kreminna, regiunea Luhansk.

Aceste lansatoare sunt mobile. Sisteme similare au existat în Bulgaria, Polonia și Republica Cehă, de pe vremea Tratatului de la Varșovia, a remarcat expertul militar Andrei Marochko, conform sursei citate.

Lansatoare de rachetă românești, utilizate de ucraineni

"În zona localităților Chervonaya Dibrova și Serebryanka, militarii ucraineni au început să folosească un lansator de rachete portabil, un analog al sovieticului 9P132 Grad-P, adaptat, pentru tragerea de obuze M21-OF-S. Aceste echipamente și muniție neghidată au fost furnizate recent de către România unității naționale ale forțelor armate ucrainene, a spus Marochko, citând surse proprii", a precizat Andrei Marochko.

În urmă cu un an, România a început să livreze Ucrainei mai multe echipamente militare, precum lansatoare multiple de rachetă, transportoare blindate, obuziere, mitraliere, muniţii și combustibili. Informația a fost dată atunci de portalul olandez Oryx, specializat în domeniul apărării și care monitorizează informații din surse deschise.

Lansatoarele multiple de rachetă pe care România le-a trimis atunci Ucrainei sunt de tip ArPR-40, de 122 de milimetri, care sunt asemănătoare cu cele rusești Grad, dar sunt montate pe platforme DAC, fabricate la Autocamioane Brașov.

APR-40 este un aruncător de proiectile reactive, cu 40 de lansatoare și poate trage toate cele 40 de rachete într-o salvă în 16 secunde, sau poate fi selectat modul "foc cu foc". Distanţa maximă de tragere este de 20 de kilometri. Ele au fost trimise în Ucraina în primăvara lui 2023, când au MApN le-a înlocuit cu HIMARS, mult mai moderne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE