Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia a început procedurile pentru recunoașterea oficială a unui stat palestinian independent

Norvegia a demarat marți procedurile pentru recunoașterea oficială a unui stat palestinian independent. De asemenea, Spania și Irlanda au anunțat că vor lua o decizie similară în cursul zilei, în pofida opoziției ferme exprimate de Israel, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

”Recunoaşterea oficială de către Norvegia a Palestinei ca stat va intra în vigoare marţi, 28 mai 2024. Un număr de alte ţări europene cu viziuni similare vor recunoaşte deopotrivă oficial Palestina la aceeaşi dată”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Norvegiei.

Cele trei state au anunțat încă de săptămâna trecută că susțin acest demers, iar liderii acestora și-au exprimat speranța că și alte țări se vor alătura inițiativei.

Recunoașterea unui stat palestinian ar putea deschide astfel calea spre pace, la mai bine de șapte luni de război între Israel și gruparea Hamas.

”Recunoaşterea de către diverse ţări europene nu este, în sine, suficientă pentru a ne asigura că un stat palestinian va fi sustenabil.

Prin recunoaşterea unui stat palestinian, susţinem planul arab de pace care a fost dezvoltat constant de actorii cheie din regiune după 7 octombrie (7 octombrie 2023, ziua în care Hamas a atacat Israelul, n.red)”, a afirmat ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide.

Irlanda sprijină recunoașterea oficială a unui stat palestinian. ”

"Această decizie comună reflectă hotărârea celor trei ţări de a face o schimbare fundamentală de paradigmă. Am recunoscut atât statul Israel, cât şi statul Palestina tocmai pentru că vrem să vedem un viitor al relaţiilor normalizate între cele două popoare.

O soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian are în vedere un stat palestinian independent care coexistă paşnic alături de Israel. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu se opune unei soluţii cu două state, la fel ca şi Hamasul”, a afirmat șeful diplomației irlandeze, Michael Martin, la conferinţa de presă comună de luni a celor trei ţări miniştri de externe, conform sursei citate.

Majoritatea statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite recunosc statul Palestina.

Cu toate acestea, naţiuni occidentale influente, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană, nu recunosc un stat palestinian independent.

La 22 mai, Irlanda, Norvegia și Spania, au anunțat că vor recunoaște oficial Palestina ca stat. Ca răspuns, Israelul și-a rechemat ambasadorii din toate cele trei țări. Aproape trei sferturi dintre statele membre ONU recunosc Palestina. Ce înseamnă mai exact acest lucru și cine sunt cei care se abțin?

Cele patru criterii

Nu există reguli obligatorii cu privire la momentul în care o țară ar trebui să recunoască o altă țară, dar dreptul internațional oferă câteva direcții. Convenția de la Montevideo stabilește patru criterii:

  • un stat trebuie să aibă o populație permanentă
  • un guvern
  • granițe definite
  • capacitatea de a intra în relații cu alte state

Totuși, multe state nu îndeplinesc aceste cerințe - de pildă Libia are două guverne, dar este recunoscută. Unele state apar după ce mișcări naționale își declară independența și solicită recunoașterea internațională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE