Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nominalizare românească la Festivalul de la Cannes. Ioana Mischie: ”E un moment istoric”

Performanță istorică în domeniul artelor digitale din România. Un proiect românesc a fost selectat în competiția imersivă, la Festivalul de la Cannes. Se numește ”Human Violins: Prelude”, iar Ioana Mischie, realizatoarea proiectului, a vorbit la Euronews România despre emoțiile trăite în timpul prezentării peliculei sale la Cannes.

Pentru prima dată în istoria sa, festivalul de film de la Cannes găzduiește și o secțiune dedicată cinematografiei imersive. Printre cele opt proiecte intrate în competiție se află și o producție scrisă și regizată de o româncă, Ioana Mischie. Ea a vorbit la „Bună dimineața, România” despre emoțiile trăite în timpul prezentării proiectului său la Cannes.

Ioana Mischie, realizatoarea proiectului ”Human Violins: Prelude”: ”Am avut oameni care au plecat plângând de emoție”

Ioana Mischie, cineast și lector universitar în cadrul UNATC, a explicat că artele imersive sunt ”sunt cu totul spectaculoase, cu totul diferite de o proiecție clasică de film”.

Ioana Mischie, realizatoarea proiectului ”Human Violins: Prelude”: ”Este o onoare pentru noi și, într-adevăr, suntem la Cannes, pregătiți să începem festivalul.(...) E un moment istoric, o veste bună pentru toată breasla noastră în care o muncă de un deceniu în domeniul artelor imersive și în domeniul transmedia streitaling este recunoscut de către un festival cu o istorie enormă în cinematografie, care a premiat ani în șir excelența.

Acum încep să se deschidă în domeniul noilor formate de povestire. Sper din toată inima ca oamenii să vină, să vadă proiectele imersive. Sunt cu totul spectaculoase, cu totul diferite de o proiecție clasică de film.

Fiecare dintre proiecte este gândit ca o instalație și ieri am avut primii exploratori în cadrul instalației noastre și a fost foarte emoționant. Am avut oameni care au plecat plângând de emoție”.

”Simpla prezență la Cannes este un premiu”

Ioana Mischie, realizatoarea proiectului ”Human Violins: Prelude”: ”Îmi place să cred că simpla prezență aici este un premiu. Bineînțeles, este o competiție oficială, așa că desigur, ne-ar onora să putem să convingem profesioniștii din juriu că noi, echipa noastră de româno-francezi - este prima coproducție româno-franceză în domeniul VR.

Îmi place să cred că avem foarte multe de oferit acestei lumi și proiectul pe care-l prezentăm este unul inovator din punctul de vedere al povestirii, al tehnologiei și al direcției artistice pe care o are”.

”Proiectul pe care-l prezentăm la Cannes a fost refăcut de cel puțin cinci ori”

Ioana Mischie a explicat că ”întregul proiect este un omagiu adus muzicii și muzicienilor”.

Ioana Mischie, realizatoarea proiectului ”Human Violins: Prelude”: ”Ce se întâmplă când lucrezi în realitatea virtuală și folosești software-uri de ultimă generație lucrurile nu îți ies din prima, așa cum îți dorești. Noi creem de la zero metodologii noi. Nu ne ies din prima, ca atare trebuie să le refacem.

Proiectul pe care-l prezentăm la Cannes a fost refăcut de cel puțin cinci ori până să ajungă în forma de acum. Tot ce implică inovarea audiovizuală necesită timp și investiție.

Am avut noroc să avem alături de noi oameni foarte talentați. Am colaborat cu profesioniști din patru țări”.

După Festivalul de la Cannes, Ioana Mischie susține că vor fi organizate evenimente în România pentru prezentarea proiectului de artă digitală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE