Se modifică legea RCA. Șoferii care rămân fără permis vor putea să suspende polița RCA pe toată perioada în care nu au carnet. Mai mult, asigurarea obligatorie ar putea fi verificată chiar și atunci când mașina este parcată. Legea ar urma să fie adoptată în Parlament, producând efecte imediate.
În direct la Euronews România, Valentin Ionescu, directorul Direcției asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat că modificările legislative vor avea loc în condițiile în care România trebuie să implementeze o directivă europeană începând cu ianuarie 2024.
Principalele schimbări în legea RCA
”Se va face o monitorizare în trafic a mașinilor pentru a se depista mașinile care circulă fără RCA. Acest lucru credem noi că va duce la creșterea gradului de cuprindere. Vom avea un grad de cuprindere mai bun la asigurările RCA.
De asemenea, se introduce posibilitatea suspendării contractului RCA în anumite condiții; cu condiția suspendării certificatului de înmatriculare și cu condiția depozitării, parcării mașinii respective într-un spațiu privat”, a precizat Valentin Ionescu, la Euronews România.
Măsura de plafonarea a prețurilor RCA ar putea fi prelungită până la sfârșitul anului
Întrebat dacă ar putea fi prelungită măsura de plafonare a prețului RCA, ce urmează să expire pe 10 octombrie, Ionescu și-a exprimat speranța că tarifele ar putea fi plafonate până la sfârșitul anului.
”Conform hotărârii de Guvern, societățile de asigurări sunt obligate să practice aceleași tarife pe care le aveau la sfârșitul lunii februarie, anul acesta.
Noi sperăm ca acest lucru să se prelungească până la 31 decembrie anul acesta. De ce? Pentru că foarte multe polițe expiră în luna octombrie, noiembrie și decembrie.
În plus, denunțarea polițelor RCA a fost amânată pentru începutul lunii decembrie. Ca urmare, ar fi normal și corect pentru toți șoferii care își schimbă polițele în această perioadă, în luna decembrie inclusiv, să beneficieze de aceleași plaje de tarife”, a mai precizat reprezentantul ASF:
Principalele motive pentru care prețurile polițelor RCA ar putea să crească în 2024
”Principalele surse (de creștere, n.red) sunt frecvența accidentelor și daunele. Nu există zi în care să nu existe accidente foarte grave pe șoselele din România.
Toate decontările în urma acestor accident sunt plătite de companiile de asigurări, iar frecvența lor și daunalitatea este luată în calcul poliței RCA. În funcția evoluția accidentelor de pe șoselele din România, în funcție de alte evoluții, inflație și alte costuri date de serviceuri, care anul viitor pot fi unele ajustări nu foarte mari”, a concluzionat Valentin Ionescu.