Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că lucrările de reparaţii la planşeul din Piaţa Unirii nu vor începe mai devreme de 2025.
El a menţionat că marţi, la sediul Primăriei Capitalei, va avea loc o întâlnire a specialiştilor, dar şi a reprezentanţilor PMB, ai Primăriei Sectorului 4 şi ai Apelor Române, pentru a discuta despre coordonarea lucrărilor, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, primarul general a subliniat că deocamdată nu se ştie cât de afectată va fi Piaţa Unirii de lucrările de reparaţii. Acest aspect va fi stabilit abia peste câteva luni, atunci când se va şti cum vor fi realizate lucrările de reparaţii.
Când vor fi gata lucrările
"Planşeul este acea bucată de construcţie care este deasupra Dâmboviţei şi peste care este o parte din Piaţa Unirii şi pasajul rutier. Acest planşeu este într-o stare proastă. În momentul acesta se face o expertiză. E clar că trebuie intervenit.
Există două variante: fie se poate consolida de sus în jos, caz în care nu trebuie să facem nimic la suprafaţă; fie trebuie să săpăm tot, ca să punem planşeul din nou. Acest planşeu este lângă linia de metrou 1. Deci nu se pune problema ca metroul, chiar în a doua variantă, în care se sapă, să nu funcţioneze. Iar linia 3 de metrou trece pe dedesubt. Nu se pune problema de afectare a metroului.
În schimb, în varianta a doua se pune problema de o afectare a circulaţiei rutiere la suprafaţă. În ipoteza în care vom merge pe această soluţie, trebuie să avem o soluţie inteligentă pentru un an şi jumătate - doi, cât vor dura lucrările", a precizat Nicuşor Dan.
El a menţionat că a fost contractat un studiu de fezabilitate pentru a prelungi liniile de tramvai care au fost "în mod artificial" întrerupte, atunci când s-au realizat lucrările pentru centrul civic şi Bulevardul Unirii.
"Sunt tramvaie, de exemplu 32, care se opreşte la Mitropolie, sunt alte tramvaie care se opresc la Piaţa Sfântul Gheorghe. Ce vrem noi să facem este să le unim prin Piaţa Unirii, în aşa fel încât să avem nişte diagonale, prin centrul oraşului", a spus edilul.
Planșeul Unirii are nevoie urgentă de consolidare
În luna noiembrie 2022, o echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a efectuat două expertize tehnice pentru a determina starea actuală atât a Planșeului Unirii, cât și a Pasajului Unirii. Finalizate în luna ianuarie a acestui an, expertizele au încadrat cele două obiective de infrastructură mai sus menționate în starea tehnică IV - nesatisfăcător, ce necesită lucrări urgente de consolidare.
Planșeul Unirii, construcția din beton cu o lățime de 32 de metri şi o lungime de 360 de metri, aflată între strada Căldărari și peretele tunelului rutier, care acoperă și dirijează prin subteran râul Dâmboviţa, a suferit modificări structurale semnificative în cei peste 80 de ani de existență. Mai exact, în momentul de față, stâlpii de susținere ai planșeului sunt crăpați și fisurați, armăturile sunt corodate, rupte pe alocuri, iar din placa structurii sunt căzute bucăți întregi de beton. Mai mult, din cauza apei care trece pe sub planșeu, s-a creat mucegai, iar infiltrațiile au fisurat grinzile.