Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan, invitat în cursa internă din USR. ”Trebuie să vină de la dânsul. Luăm totul în calcul”

USR își alege un nou președinte la sfârșitul lunii iunie. Este decizia luată marți de conducerea partidului, după ce Cătălin Drulă și-a dat demisia, ca urmare a scorului slab obținut la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

Până în prezent, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, și Elena Lasconi, edilul din Câmpulung Muscel, au anunțat că sunt pregătiți să candideze la șefia formațiunii, iar Nicușor Dan este și el invitat să se înscrie în cursă, dacă dorește.

”Nicușor Dan este un om pe care tot USR-ul îl respectă. Este fondatorul USR, cel pe care l-am susținut la Primărie de două ori. A reconfirmat ca primar. Este omul care a confirmat politic cel mai puternic la locale, a arătat că unde se duce face treabă.

Dacă dânsul va vrea să candideze, o discuție bună, dar asta trebuie să vină de la dânsul. Luăm totul în calcul. Viitoare conducere partidului va avea toate aceste date pe masă”, a anunțat Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Cine ar putea candida la conducerea USR

”Din informațiile mele, Dominic Fritz este o opțiune bună și știu că vrea să candideze.

Știu că se gândește și colega mea, Elena Lasconi, să candideze. E un om respectat, iubit de oameni, un primar care și-a reconfirmat poziția cu un scor zdrobitor la Câmpulung.

Poate sunt și alții. Și Lucian Vitizeu, nu l-am auzit să fi zis. Este un coleg cu opt ani de zile experiență în partidul ăsta, în structurile de conducere”, a mai spus Ionuț Moșteanu.

Cum își alege USR președintele și conducerea partidului

”În perioada imediat următoare, USR își va alege o nouă conducere. Cătălin Drulă a convocat un congres pe finalul acestei luni și pe 29 iunie vom avea un nou Birou Național.

Statutul USR e un pic diferit decât la alte partidele, unde se alege odată președintele care își alege apoi un birou executiv și apoi conduce cu el.

Noi alegem separat președintele prin votul tuturor membrilor. Este un vot electronic. Așa se face de ani buni.

Biroul Național, structura de conducere colegială, un birou executiv al partidului, este ales de delegații la congres prin votul delegaților. Sunt 24 de colegi care conduc acum partidul. Vor fi 24 de colegi în noul birou național de pe 29 iunie”, a menționat deputatul USR.

Calendarul alegerilor din USR

”Vom avea alegerea președintelui după următorul calendar: depunerea candidaturilor pentru președintele usr vor fi până la finalul acestei săptămâni.

Pe 24 și 25 vor fi alegerile online, turul 1. Turul 2 va fi 27 și pe 28 iunie.

Pe 28, cel târziu, va fi clar cine va fi noul președinte al USR și va fi ziua în care Cătălin Drulă îi la preda prerogativele noului președinte al USR.

A doua zi după ce noul președinte va prelua prerogativele va fi cel care conduce lucrările congresului USR prin care va fi ales biroul național”, a concluzionat Moșteanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE