Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dilema strategică a Iranului: Cum să își păstreze intact sistemul regional de alianțe fără să provoace un război cu Israelul

Războiul Israelului împotriva grupării Hezbollah din Liban, reprezintă o nouă umilință la adresa Iranului și a noului său președinte Masoud Pezeshkian. Până în prezent, Iranul a refuzat să se lase provocat într-un conflict mai amplu cu Israelul, conflict pe care liderul său suprem, Ali Khamenei, în mod clar nu și-l dorește, spun analiștii.

În această săptămână, la ONU, președintele iranian a fost tranșant. Israelul încearcă să împingă țara sa într-un război mai amplu, a spus acesta. „Israelul este cel care încearcă să creeze acest conflict generalizat”, a spus Pezeshkian.

Dileme strategice pentru Iran

În contextul extinderii conflictului către Liban, Teheranul se confruntă cu o serie de dileme strategice, așa cum notează și publicația The New York Times.

Pe de o parte, Iranul încearcă să-și restabilească postura de descurajare la adresa Israelului, care depinde în mod egal de credibilitatea liderilor Iranieni de a folosi forța în caz de nevoie. Pe de altă parte însă Teheranul încearcă să evite în același timp un război pe scară largă cu Israelul, război care ar putea atrage și Statele Unite în joc și ar reprezenta o potențială amenințare la adresa stabilității regimului teocratic de la Teheran.

Totodată, Iranul încearcă să își păstreze pe cât se poate de intact sistemul de alianțe din Orientul Mijlociu, numit „Axa Rezistenței”, format din Rebelii Houthi, militanții Hamas, gruparea Hezbollah, regimul Assad din Siria și milițiile din Irak.

Nu în ultimul rând, Teheranul încearcă să obțină ridicarea sancțiunilor economice aplicate de Statele Unite și aliații săi ca urmare a dezvoltării programului nuclear iranian. Toate aceste lucruri fac ca regimul de la Teheran să încerce în această perioadă o echilibristică complicată.

De la răsturnarea șahului în 1979 și instaurarea Republicii Islamice, Iranul a încercat să își extindă influența în întreaga regiune și a jurat să distrugă Israelul. Acesta a construit o rețea de aliați regionali pe care îi finanțează, înarmează și sprijină, dar pe care nu îi controlează în totalitate.

Atacul Hamas asupra Israelului a adus în prim-plan rolul Iranului în regiune. Israelul a profitat de ocazie pentru a încerca să distrugă sau să diminueze puterea a doi aliați ai Teheranului: Hamas și Hezbollah. În același timp, Israelul a continuat să țintească ofițeri de rang înalt al celor două grupări, aventurându-se în lovituri îndrăznețe în Siria și chiar în Teheran.

În aprilie, Israelul a lansat un atac asupra consulatului Iranului din Siria ucigând șapte persoane, printre care și doi generali, potrivit autorităților de la Teheran. Iranul a ripostat ulterior, lansând zeci de rachete și drone asupra Israelului. A urmat apoi asasinarea lui Ismail Haniyeh, lider Hamas, pe 31 iulie la Teheran. De data aceasta însă Iranul nu a mai ripostat, temându-se probabil că ar putea declanșa un război mai larg în Orientul Mijlociu.

Atacurile israeliene au continuat însă. Recent Israelul a țintit zeci de membri Hezbollah, într-o operațiune îndrăzneață. Exploziile unor banale pagere au produs o undă de șoc în Liban, pe 17 septembrie, atunci când câteva zeci de militanți Hezbollah au fost uciși, iar câteva sute au suferit răni grave.

Hezbollah, la fel ca și Iranul, nu pare însă dispus să se angajeze într-un conflict pe scară largă cu Israelul. Momentan Teheranul urmărește cu atenție desfășurarea ostilităților din Liban, mizând probabil pe faptul că Hezbollah este mai bine înarmat decât Hamas și deci, mai bine pregătit să reziste unui atac din partea Israelului.

Totuși o lipsă totală din partea Iranului ar putea fi problematică pentru cei din „Axa Rezistenței”. Iranul este sponsorul și protectorul principal al acestor grupări. Lipsa de reacție poate fi interpretată ca o slăbiciune și poate duce la diminuarea influenței Iranului în regiune. În plus, în Iran – în special în Corpul Gardienilor Revoluției Islamice - există numeroși susținători ai unei linii dure care cer un răspuns militar la acțiunile Israelului.

Cu alte cuvinte Iranul se află în fața unei dileme strategice. O reacție prea dură ar putea genera un război amplu în Orientul Mijlociu și ar putea pune în pericol chiar regimul de la Teheran. Dar o lipsă de reacție ar putea duce la slăbirea influenței regionale a Iranului și la pierderea unor aliați cheie ai Teheranului în regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE