Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu și-ar putea pierde funcția în cazul unui acord de încetare a focului în Gaza. Partenerii de extremă-dreapta amenință cu demisia

Doi parteneri de extremă dreapta ai premierului israelian Benjamin Netanyahu amenință că îi vor da jos guvernul dacă Israelul va accepta un acord de încetare a focului care ar pune capăt războiului din Gaza fără a elimina Hamas, informează The New York Times.

Netanyahu le-a spus parlamentarilor israelieni într-o întâlnire cu ușile închise luni că președintele SUA, Joe Biden, nu a prezentat „imaginea de ansamblu” atunci când a vorbit la Casa Albă, zilele trecute, despre o propunere de încetare a focului, potrivit unei persoane care a participat la întâlnire și care a vorbit sub protecția anonimatului.

Cu toate acestea, Netanyahu și-a exprimat deschiderea pentru o pauză de 42 de zile în ceea ce privește luptele, a spus persoana respectivă.

Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în Gaza, compusă din trei etape. Planul ar fi dus și la eliberarea ostaticilor reținuți de Hamas. În cazul în care Hamas va respecta termenii acordului, a spus președintele, acesta va duce în cele din urmă la „încetarea permanentă a ostilităților”.

„Este timpul să punem capăt acestui război”, a declarat Biden.

Netanyahu și-ar putea pierde funcția în cazul unui armistițiu

Doi membri de extremă-dreapta din coaliția de guvernare a lui Netanyahu, Itamar Ben-Gvir, ministrul Securității Naționale, și Bezalel Smotrich, ministrul de Finanțe, au declarat luni că nu ar putea accepta un acord care nu duce la eliminarea completă a Hamas.

În opinia lui Ben-Gvir și Smotrich, ale căror partide reprezintă o parte mică, dar esențială, din majoritatea deținută de Netanyahu, propunerea nu merge suficient de departe pentru a garanta distrugerea Hamas.

„Dacă guvernul, Doamne ferește, decide să adopte această propunere de capitulare, nu vom mai face parte din el și vom acționa pentru a înlocui conducerea eșuată cu o nouă conducere care știe cum să învingă Hamas și să câștige războiul”, a spus Smotrich.

Ben-Gvir a declarat că ceea ce a prezentat Joe Biden ar echivala cu o „capitulare a Israelului” și „sfârșitul războiului fără a atinge principalul său obiectiv, distrugerea Hamas”.

Fără partidul lui Ben-Gvir, care deține șase locuri în parlament, și fără partidul lui Smotrich, care deține șapte, Netanyahu ar avea probabil dificultăți în a rămâne în funcția de premier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE