Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas vrea să elibereze opt ostatici la cererea Rusiei. Ar fi agenți ai serviciilor secrete, susține presa ucraineană

Gruparea Hamas este în căutarea a opt persoane identificate de Rusia printre ostaticii aflați în Fâșia Gaza și este pregătită să le elibereze, a precizat Abu Marzouk, un membru din biroul politic al organizației palestiniene, conform agenției ruse RIA, citată de Reuters.

Marzouk, un component al delegației Hamas care a vizitat Moscova, a dat de înțeles că Ministerul rus de Externe i-a transmis o listă cu numele a opt persoane, cu dublă cetățenie.

"Suntem foarte atenți la această listă și o vom analiza cu atenție, deoarece considerăm Rusia drept cel mai apropiat prieten.

Acum îi căutăm pe acești oameni. Este dificil, dar căutăm. Și, de îndată ce îi vom găsi, îi vom elibera, în pofida dificultăților cauzate de situația actuală”, a precizat Marzouk, conform sursei citate.

Potrivit publicației ucrainene Focus, șapte agenți ai serviciilor ruse de informații externe au dispărut în Fâșia Gaza și a fost pierdută legătura cu aceștia de două săptămâni.

În acest context, Rusia și-a schimbat retorica față de Hamas și a cerut eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza. Autoritățile ruse au încercat să ia legătura cu mai multe instituții israeliene, pentru a se interesa de soarta agenților.

La 24 octombrie, Kremlinul a emis un comunicat oficial prin care a cerut grupării Hamas eliberarea imediată a tuturor persoanelor ținute ostatice în Gaza.

"Poziția noastră este clară și fără echivoc. Rusia face tot posibilul pentru a elibera cetățenii ruși ținuți prizonieri de Hamas și este în contact cu toate părțile. Sperăm că aceștia vor fi eliberați în curând, teferi și nevătămați. Desigur, principala noastră preocupare este legată de concetățenii noștri", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia și-a apărat vineri decizia de a invita o delegație Hamas la Moscova în fața criticilor puternice ale Israelului, afirmând că este necesar să mențină contactele cu toate părțile implicate în conflict.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE