Șase nave ale Marinei Militare și elicoptere ale Armatei supraveghează apele teritoriale și zona economică exclusivă. Sunt cercetate și supravegheate zonele de lângă platformele petroliere, dar sunt monitorizate și minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră.
De când a început războiul din Ucraina, Fregata Regele Ferdinand execută aproape zilnic misiuni de supraveghere în Marea Neagră. Cele mai mari pericole în acest moment sunt minele marine ce s-au desprins în urmă cu câteva luni de pe malul ucrainean. Cel puțin șase astfel de obiecte explozive plutitoare au fost descoperite până acum în Marea Neagră, una dintre mine, foarte aproape de țărmul românesc.
În fotografiile surprinse de personalul civil de la platforme, cele două nave de luptă, fără elemente clare de identificare se văd foarte aproape de platformele marine. Echipate cu armament și un elicoper, cele două nave au provocat îngrijorare în rândul personalului, chiar dacă prezența lor în zonă nu a încălcat nici o regulă internațională. Conform martorilor, cele două vapoare de război au patrulat în zonă câteva zile.
Codrin Misăraş, comandant secund Fregata Regele Ferdinand: „Pentru noi, ținte navale sunt orice navă. Inițial, toate sunt considerate ținte, până la o identificare a navei pe care o întâlnim.”
Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al Fortelor Navale Române: „Pericole pe mare sunt, având în vedere că în proximitatea spațiului maritim și a țării noastre este un război în desfășurare. Este foarte, foarte importantă misiunea de cercetare a zonelor platformelor, pentru că platformele fac parte din sistemul de infrastructură critică al României.”
Astfel de misiuni sunt planificate zilnic de Marina Militară de când a început războiul. Șase nave de luptă și două elicoptere Puma Naval își fac simțită prezența în largul mării pentru a menține sigură zona apelor teritoriale și economice românești.