Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO vrea un nou centru pentru susținerea Ucrainei. Jens Stoltenberg: Va coordona antrenamentele și acordarea de asistență

NATO va crea un nou centru de comandă pentru coordonarea livrărilor de arme și a instruirii pentru armata Ucrainei. O decizie în acest sens se va lua la summitul de la Washington, care va avea loc peste două săptămâni.

Declarația a fost făcută de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, alături de premierul Estoniei, Kaja Kallas.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”Principalul subiect la Washington va fi susținerea pentru Ucraina. Președintele Putin crede că o poate slăbi. Este important să demonstrăm că nu este cazul, că suntem gata să susținem Ucraina pe termen lung. De aceea mă aștept ca liderii NATO să fie de acord ca NATO să conducă asistența coordonată de securitate și antrenamete pentru Ucraina, de la un nou centru de comandă, la Wiesbaden, care va coordona antrenamentele și acordarea de asistență de securitate pentru Ucraina.”

De asemenea, premierul estonian Kaja Kallas se așteaptă ca la summitul NATO de la Washington să fie luate ”decizii curajoase”.

Kaja Kallas, premierul Estoniei: ”La Washington trebuie să luăm decizii curajoase pentru a întări securitatea pe termen lung a popoarelor noastre și a zonei euro-atlantice, în general. Acest lucru înseamnă, în primul rând, asigurarea securității pentru Ucraina, adică a apărării, a rexistenței, iar acest lucru începe în Ucraina.

Prețul pe care îl plătim pentru susținerea Ucrainei, în eforturile ei de a înfrânge imperialismul rus, este mic față de ceea ce ar urma, dacă agresiunea ar avea succes”.

Summitul NATO de la Washington se numără printre cele mai așteptate reuniuni internaționale din 2024.

Summitul NATO din 2024 va marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței. Acest jubileu de diamant ar putea coincide cu aderearea Suediei la NATO - dacă Ungaria și Turcia vor ratifica aderarea Suediei. Summitul va reprezenta o nouă oportunitate pentru aliați de a-și reafirma sprijinul militar pentru Ucraina.

Summitul se va concentra, de asemenea, pe gestionarea amenințării instabilității din Balcanii de Vest, pe furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, pe consolidarea securității transatlantice și pe navigarea în competiția geostrategică cu China. În plus, membrii NATO vor încerca să ajungă la un consens cu privire la selectarea unui succesor al lui Stoltenberg - al cărui mandat a fost prelungit pentru a patra oară la summitul din 2023 de la Vilnius, Lituania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE