Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO are nevoie de mai multe arme. Mark Rutte: Cu o Rusie agresivă la graniță, alianța militară trebuie să se gândească la război

Țările din NATO trebuie să treacă la o mentalitate de război, atrage din nou atenția secretarul general al alianței militare. În deschiderea unei sesiuni de două zile a Comitetului Militar al NATO la Bruxelles, Mark Rutte spune că pentru a preveni războiul, trebuie să ne pregătim pentru el.

Miniștrii apărării din statele membre NATO se întâlnesc cu peste 20 de omologi la Bruxelles, tema reuniunii fiind situația actuală de securitate și provocările viitoare în Europa, dar nu numai. Situația este una complicată pe fondul războiului din Ucraina și a agresivității Rusiei față de multe țări din vecinătatea sa, amintește secretarul general al NATO. El spune că apărarea alianței trebuie întărită, cheltuind mai mult pentru apărare și producând capacități de apărare mai multe și mai bune. 

Mark Rutte, secretar general al NATO: „Securitatea noastră viitoare este în joc, războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, acțiunile ostile ale Rusiei împotriva propriilor noastre țări se accelerează cu atacuri cibernetice, tentative de asasinat, acte de sabotaj și multe altele. Obișnuiam să numim acest război unul hibrid, dar acestea sunt acțiuni și campanii de destabilizare. Rusia lucrează din greu pentru a încerca să ne slăbească democrațiile și să ne distrugă libertatea, și nu este singură, are China, Coreea de Nord și Iranul de partea sa.” 

Germania a anunțat că este hotărâtă să furnizeze încă 60 de rachete ghidate Ucrainei

Înainte de această reuniune NATO, Germania a anunțat că este hotărâtă să furnizeze încă 60 de rachete ghidate Ucrainei în vederea consolidării capacităţilor acesteia de apărare antiaeriană. Rachetele, în valoare de 60 de milioane de euro, vor fi livrate din stocurile forţelor armate germane, a anunțat la Kiev ministrul apărării de la Berlin, care vorbește și de alte arme moderne pentru Ucraina.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Obuzierul pe roți 155, pe care l-am prezentat deja la Kassel, este într-adevăr o capodoperă a științei inginerilor și într-adevăr este una specială, iar noi am comandat deja 54. Acest număr, 54, pentru obiectivul Ucrainei și sper că vor ajunge cât mai curând posibil. Pentru că aceasta este într-adevăr o armă foarte eficientă și foarte mobilă, care probabil va ajuta foarte mult în lupta care nu s-a încheiat încă.”

Temerile NATO nu sunt fără temei, ținând cont de acțiunile neprietenoase ale Rusiei. Ultimele provocări vin din zona Mării baltice, unde în ultima vreme, mai multe cabluri submarine de telecomunicaţii şi de alimentare cu energie au fost avariate. Liderii europeni suspectează că ar fi vorba despre acte de război hibrid puse la cale de Rusia. De aceea NATO a lansat o misiune militară în Baltica pentru a proteja infrastructura submarină. O flotă de nave, avioane și drone va asigura securitatea în zonă după recentele cazuri de sabotaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE