Regatul Unit al Marii Britanii și întreaga lume se află în fața unui moment pe care 9 din 10 pământeni nu l-au mai trăit pe parcursul vieții: proclamarea unui nou rege al Marii Britanii. La Palatul St. James, Regele Charles al III-lea a susținut primul său discurs din această nouă calitate. „God save the King” s-a auzit atât după semnarea proclamației, cât și pe întreg întinsul Regatului.
La ceremonia fastuoasă organizată la Palatul St. James din Londra, noul Rege a semnat declarația Charles R, așa cum prevede cutuma regală, potrivit The New York Times.
Tradiția includerii inițialei R în semnătură este veche de sute de ani în monarhia engleză și este folosită pentru a desemna autoritatea suveranului. Aceasta datează din timpul Regelui Henry I care a condus Regatul la începutul secolului al XII-lea și este inclusă în toate documentele și scrisorile oficiale.
Are o semnificație aparte deoarece R vine de la rex care în limba latină înseamnă rege. Aceeași inițială a fost folosită în semnătură și de Regină.
Peste 200 de oficiali britanici de rang înalt și membri ai Familiei Regale britanice au fost prezenți sâmbătă la Consiliul de Ascensiune, desfășurat la Palatul St. James.
Gestul emoționant făcut de Regele Charles al III-lea față de Prințul William și Prințul Harry
Charles al III-lea a fost proclamat oficial Regele al Marii Britanii, la semnarea proclamației avându-i alături pe fiul său cel mare, Prințul William, și pe Camilla, Regina consort. Monarhul a făcut un gest simbolic față de fiii săi.
Noul rege al a semnat declarația oficială prin care a devenit suveran al Regatului Unit cu un stilou și cereală dintr-o călimară, ambele primite cadou de la fiii săi, Prințul William și Prințul Harry.
La reuniunea Consiliului de Ascensiune de la Palatul St James a fost prezent premierul britanic Lizz Truss, dar și alți șase foști președinți ai Cabinetului de miniștri de la Londra.
A fost prima oară în istorie când momentul a fost televizat.
Charles al III-lea este noul monarh al Marii Britanii, după ce mama sa, Regina Elisabeta a II-a a murit joi, după 70 de ani de domnie, la vârsta de 96 de ani.