Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noah Lyles, campion olimpic la 100 de metri, la JO 2024. Timpul, decis cu ajutorul tehnologiei, iar diferența a fost de cinci miimi

Naoh Lyles este noul campion olimpic în proba regină a atletismului. Pe Stade de France, în fața a peste 75.000 de spectatori, americanul în vârstă de 27 de ani a câștigat cursa de 100 de metri de la Jocurile Olimpice 2024, într-un mod incredibil.

Sprinterul Noah Lyles, campion olimpic la 100 de metri

Timpul a fost stabilit cu ajutorul tehnologiei, iar diferența cu care s-a impus a fost de doar 5 miimi de secundă, după ce oficialii cursei au analizat totul timp de jumătate de minut. Ca reper, un om clipește, în medie, 0,1 secunde. A fost una dintre cele mai dramatice curse din istoria "probei-regină" și, totodată, cursa cea mai strânsă din istoria Jocurilor Olimpice.

Noah Lyles a oprit cronometrul cu un timp de 9,784 secunde, în timp ce jamaicanul Kishane Thompson a fost cronometrat cu 9,789 secunde. Bronzul l-a luat americanul Fred Kerley, cu timpul de 9,81.

Lyles, aflat la primul său titlu olimpic, a făcut o cursă de recuperare fantastică. Thompson a plecat mai bine, dat Lyles l-a depășit "în stilul lui Carl Lewis", după cum a remarcat The Guardian.

La finalul cursei, Noah Lyles a strigat în fața camerelor: "America! V-am spus eu!"

"N-aș fi putut visa un moment mai important. Am un specialist în biomecanică, cu care lucrez, și, înainte să ies pentru cursă, mi-a spus că atât va fi diferența și mi-a arătat un spațiu minuscul cu degetul mare și cel arătător", a spus Lyles.

Este primul aur olimpic la masculin pentru SUA după 20 de ani. Perecedentul a fost câștigat de Justin Gatlin, la Atena 2004.

"Nu am simţit că am câştigat această cursă, am dat 100%, dar am simţit că nu am atacat la momentul potrivit, mi s-a părut că am făcut-o prea devreme. În plus, de pe culoarul meu, eram prea departe pentru a vedea exact ce a făcut Kishane Thompson. A fost un moment nebunesc, chiar am crezut că el a câştigat, chiar m-am dus la Kishane şi i-am spus: 'Prietene, cred că e a ta'. Când mi-am văzut numele pe ecran, a fost incredibil.

Sunt mândru că am făcut asta împotriva unor atleţi atât de rapizi, în cea mai tare cursă din lume, pe cea mai mare scenă din lume. Mă pregătesc de ani de zile, drumul a început în 2021, cu medalia de bronz de la Tokyo, când mi-am spus că trebuie să mă schimb şi să evoluez. Fiecare competiție este diferită, iar eu nu voiam să mă mai simt la fel. La Budapesta, în 2023, am fost cel mai rapid şi am fost favorit, dar în acest an, rivalii mei erau pregătiţi. Mă simt împlinit doar acum, când am această medalie de aur în mână. Am muncit din greu din 2021. Acum sunt campion olimpic, nu doar campion mondial, ci şi cel mai rapid om din lume", a declarat Lyles.

  • Noah Lyles este și campion mondial la 100 m, 200 m şi 4x100 m.

Înainte de Jocurile Olimpice, Noah Lyles a declarat că dorința sa său este să reinventeze atletismul și să-i readucă popularitatea de pe vremea fostului sprinter, Usain Bolt, cel care deține și acum recordul mondial, cu timpul de 9.58, stabilit în 2009. Recordul olimpic îi aparține tot jamaicanului Bolt și a fost stabilit în 2008, la Jocurile Olimpic de la Beijing, 9,63.

Noah Lyles și-a propus să câștige și cursa de 200 de metri, la fel ca Bolt, și să realizeze "dubla olimpică".

Pe lângă proba de 200 de metri, el ar putea să mai concureze și în proba de ștafetă 4x100 metri.

După cursa de 100 de metri, Noah Lyles a postat un mesaj pe rețelele de socializare, în care amintea afecțiunile de care suferă: "Am astm, alergii, dislexie, ADD, anxietate și depresie. Dar îți voi spune că ceea ce ai nu definește ceea ce poți deveni".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE