Rusia-Ucraina: războiul vorbelor și al armelor. Schimb dur de replici între Moscova și Kiev chiar înainte de negocierile de pace

Negocierile de pace de la Istanbul dintre Rusia și Ucraina sunt sub semnul întrebării. Chiar înainte ca cele două delegații să se întâlnească, Moscova și Kievul s-au angajat într-un adevărat război al declarațiilor, însoțite și de atacuri la persoană.

16/05/2025 , 08:54

Acuzații între delegațiile Rusiei și Ucrainei

Chiar de pe aeroportul din Ankara, Volodimir Zelenski a criticat componența delegației ruse, formată din consilieri prezidențiali și miniștri adjuncți. Este o „butaforie”, a spus președintele Ucrainei. Înainte de aceast comentariu, în timp ce Zelenski era în drum spre Turcia, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin nu a dat curs invitației omologului ucrainean de a se întâlni.

„În ceea ce privește nivelul nostru. Delegația noastră este la cel mai înalt nivel. Ministerul Afacerilor Externe, biroul meu, armata, serviciile noastre de informații, reprezentanți ai tuturor agențiilor noastre de informații. Pentru a lua decizii care să ducă la o pace pacea justă și așteptată. Nu știu încă nivelul de reprezentare al rușilor. Dar, din ceea ce putem vedea, pare mai degrabă un nivel butaforic.”, a spus Zelenski.

Moscova a reacționat virulent la acuzațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Este un ratat, un clovn”, au fost etichetele ce au venit din capitala rusă.

„Cine folosește cuvântul „butaforic”? Un clovn, un ratat! Un om cu o educație incertă vorbește în acest fel despre oamenii care, nu doar că au o educație de bază, ci și titluri științifice, merite față de patrie. Oameni care, prin propria muncă, și-au dovedit profesionalismul. El îi numește „butaforie”? Cine este el, de fapt? În ce temei un om care a ajuns la putere prin tehnologii informaționale și investiții uriașe, bani băgați în el doar pentru a funcționa ca un instrument, își permite să pună la îndoială nivelul profesional al cuiva? Este un om care nu are dreptul să vorbească astfel despre adevărați profesioniști.”, a adăugat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al ministrul rus de Externe

Iar șeful diplomației ruse a criticat cererea lui Zelenski de a discuta direct cu Putin. Președintele ucrainean este un om jalnic, care face tot ce-i spun țările occidentale, a fost concluzia autorităților de la Moscova.

Pe de altă parte, șeful NATO, dar și miniștrii de externe din țările membre ale alianței, reuniți și ei în Turcia, par să-i dea dreptate președintelui ucrainean și confirmă că Rusia a trimis la discuții o delegație de nivel inferior.

Între timp, tot mai mulți analiști militari de la Kiev spun că armata rusă a lansat o ofensivă de vară pentru a extinde suprafața teritoriilor ocupate. De altfel, Ministerul rus al Apărării vorbesc aproape zilnic desre noi localități din regiunea ucraineană Donbass în care au intrat soldații Moscovei.

Speculațiile s-au stins repede, după ce s-a spus și s-a sperat că Vladimir Putin se va deplasa în Turcia, în vederea negocierilor cu Ucraina, pentru oprirea războiului din Ucraina. Pe lista transmisă de oficialii ruși nu apare numele liderului de la Kremlin, cu toate că se spera într-o întâlnire față în față dintre Zelenski și Putin.

Discuțiile din Turcia au început joi, de la ora 10:00 și ar urma să dureze cel puțin două zile.

Zelenski a anunțat deja că participă, dar a precizat că nu se va întâlni cu niciun alt oficial rus, pentru că „totul, în Rusia, depinde de Putin”.

15/05/2025 , 17:41

Zelenski îi cere lui Putin o întâlnire față în față

Zelenski spune că va trimite o delegație la Istanbul, condusă de ministrul ucrainean al Apărării, în ciuda nivelului scăzut al delegației ruse. El spune din nou că nu crede că Rusia este serioasă în ceea ce privește stabilirea păcii, dar adaugă că speră că vor putea demonstra că nu este cazul în cadrul întâlnirii.

El adaugă că își trimite ministrul Apărării „din respect pentru Trump și Erdogan”.

De asemenea Zelenski i-a transmis un mesaj lui Putin: „să ne întâlnim”, fără condiții prealabile.

15/05/2025 , 14:12

Reacția Rusiei, după ce Zelenski a spus că delegația rusă este „butaforică”

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe: „Urmăresc fluxul de știri și văd aici că Zelenski a numit 'decorativ' (butaforic) nivelul delegației ruse condusă de Medinski, cu participarea adjunctului ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, domnul Galuzin, a reprezentantului Ministerului Apărării, a șefului Direcției Principale a Statului Major General al Federației Ruse.

Folosește cuvântul 'butaforic'. E un clovn, un ratat. Un om cu o educație necunoscută vorbește astfel despre oameni care nu doar că au o educație de bază, ci și titluri științifice, merite față de patrie. Oameni care, prin propria muncă, și-au dovedit profesionalismul - el îi numește 'butaforieț'.

Cine este el, de fapt? În ce temei un om care a ajuns la putere prin tehnologii informaționale și investiții uriașe - bani băgați în el doar pentru a funcționa ca un instrument - își permite să pună la îndoială nivelul profesional al oricui? Este un om care nu are dreptul să vorbească astfel despre adevărați profesioniști de cel mai înalt nivel în domeniul lor. Mai mult decât atât, această echipă de negociere, această delegație - așa cum s-a și anunțat, cuvântul 'delegatie' a fost utilizat în propunerile corespunzătoare ale Federației Ruse - tocmai ea, acum trei ani, i-a oferit acestui adevărat butaforic o șansă reală de a-și păstra atât propria țară, cât și propriul popor, șansă pe care el, la fel de lamentabil, pentru că este butaforic, nu a folosit-o.”

15/05/2025 , 13:45

Șeful diplomației ucrainene: Kievul „demonstrează deschidere și sprijin pentru planul lui Trump”

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a declarat pentru postul public de radio ucrainean Suspilne că delegația Kievului în Turcia „demonstrează deschiderea și sprijinul nostru pentru eforturile președintelui (SUA) Donald Trump de a realiza o pace justă”.

„Ucraina nu a fost niciodată și nu este un obstacol în calea realizării păcii”, a spus el.

Sybiha a repetat că Ucraina a trimis o delegație de nivel înalt în Turcia, în timp ce Rusia a ales o delegație de diplomați de nivel inferior.

La aceeași concluzie a ajuns și Zelenski care a declarat că nivelul delegației ruse trimise în Turcia pentru discuții a fost de rang inferior și a avut un mandat neclar.

Nivelul (delegației) rusești nu îmi este cunoscut oficial, dar din ceea ce vedem, se pare că este mai degrabă la nivel decorativ. Trebuie să înțelegem ce fel de nivel are delegația rusă, ce mandat are și dacă poate lua decizii”, a declarat Zelenski.

Întrebat care ar fi mesajul său pentru Putin, el a spus: „Sunt aici. Cred că acesta este un mesaj clar”.

Au început negocierile Rusia - Ucraina

În noaptea trecută, Vladimir Putin a avut o întâlnire cu importanți oficiali ruși, pentru a discuta despre negocierile cu Ucraina, așa cum a anunțat Kremlinul. La întâlnirea cu Putin au participat ministrul Apărării, Andrei Belusov, șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, secretarul Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu, consilierul politică externă, Iuri Ușakov, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, șefi ai spionajului rus și comandanți militari de rang înalt.

Absența lui Vladimir Putin de la aceste negocieri ar putea marca un moment foarte important dacă avem în vedere avertismentul americanilor. Trimisul lui Donald Trump, Keith Kellogg, a spus clar că refuzul lui Putin de a participa la negocierile din Turcia va fi ultimul semnal al „lipsei de dorință a Rusiei de a opri războiul.”

Iar din această perspectivă, există posibilitatea ca americanii să pună în aplicare ceea ce a spus nu doar Trump, ci și alți oficiali de rang înalt, adică niște sancțiuni extrem de dure pentru ruși. Toată această problemă vine și după ce americanii au avertizat de ceva timp că și-au perdut răbdarea.

Totodată, absența lui Putin duce la convingerea că discuțiile nu au mari șanse de a da rezultate imediate și, aproape sigur, nu vor aduce „înțelegerea” pe care președintele american Donald Trump a promis-o de la revenirea la Casa Albă.

Ce este interesant este că discuțiile au fost propuse inițial chiar de Putin, ca răspuns la ultimatumul de încetare a focului dat Moscovei sâmbătă. La acel moment, liderii Germaniei, Franței, Poloniei și Marii Britanii au cerut Rusiei să accepte măcar o încetare a focului timp de 30 de zile. În caz contrar, Rusia se va confrunta cu o nouă rundă de sancțiuni „masive”.

Atunci, Putin a ignorat ultimatumul, dar a propus, în schimb, „discuții directe” între Rusia și Ucraina. Așa se face că s-a ajuns la negocierile din Turcia. Aceasta a fost probabil o tactică pentru tergiversare, utilizată de Putin de mai multe ori, cu succes. Numai că, de această dată, se pare că s-a întors împotriva lui.

Dar Putin nu sugera o întâlnire față în față cu omologul său ucrainean. El a spus că dorește o reluare a discuțiilor, după cele care au avut loc în primăvara anului 2022, tot în Turcia, și la care au participat diplomați de nivel înalt, dar nu și liderii celor două țări.

Inițial, Ucraina și aliații europeni au convenit că nu pot exista discuții înainte de a se conveni asupra unei încetări a focului, dar acest lucru s-a schimbat rapid când Trump s-a implicat. Într-o postare pe rețelele de socializare, el l-a îndemnat public pe Zelenski să „facă întâlnirea. ACUM!!!”.

Trump, aflat în prezent într-un turneu în Orientul Mijlociu, a sporit presiunea sugerând că ar putea merge și el, „dacă este de ajutor”. Această idee a fost susținută de Zelenski, care a spus că Ucraina „ar fi recunoscătoare” pentru prezența lui Trump. Însă doi oficiali ai Casei Albe au declarat, pentru CNN, că Trump nu intenționează să călătorească în Turcia la sfârșitul acestei săptămâni.

Emisarul special al lui Trump în Ucraina, Keith Kellogg, și trimisul său pentru relații externe, Steve Witkoff, sunt la Istanbul. Secretarul de stat american, Marco Rubio, se află și el în Turcia, unde participă la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO. Rubio a spus că Statele Unite doresc să vadă „progrese realizate în următoarele două zile”, și a spus că „nu există o soluție militară la conflict”.

Dacă, totuși, Putin decide să meargă în Turcia, asta ar însemna că el și-ar submina propria narațiune conform căreia Zelenski și guvernul său sunt „ilegitimi”. Pe de altă parte, această situație i-ar putea oferi lui Zelenski ocazia să sublinieze, încă o dată, că Rusia nu este serioasă în privința păcii, așa cum au constata și americanii, din ce în ce mai mult, în ultima vreme.

Ultimele discuții directe cunoscute dintre Kiev și Moscova au avut loc în Turcia și Belarus, în primăvara anului 2022, la scurt timp după începerea războiului, când a devenit clar că planul inițial al lui Putin era de a prelua întreaga Ucraină și de a instala un guvern marionetă la Kiev, în scurt timp, plan care a eșuat complet.

Kremlinul a declarat ulterior că Vladimir Medinski, consilierul principal al lui Putin și membru al biroului Consiliului Suprem al țării, va conduce delegația care merge în Turcia. El a condus și delegația Rusiei în 2022, când Kievul și Moscova au avut ultimele discuții directe.

Turcia are un rol important în organizarea acestor negocieri, dacă avem în vedere că președintele Erdogan are și un interes în a se apropia de UE și de occident, în general, mai ales că Turcia este și membră NATO. În plus, turcii au intermediat acea inițiativă pentru ca cerealele din Ucraina să poată tranzita Marea Neagră în siguranță, ceea ce a fost un succes diplomatic rar în acest conflict. Rusia s-a retras din acel pact al cerealelor în 2023.

Turcia este considerată mai deschisă față de Rusia, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lăudat „relația specială” pe care o are cu Putin.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Să plecăm de la situația de pe front. 20% din teritoriul ucrainean e ocupat samavolnic de către Rusia. După Crimeea, au urmat patru regiuni din estul Ucrainei, Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, chiar dacă nu sunt ocupate în totalitate. Iar Vladimir Putin spune că discută despre pace doar dacă Ucraina se retrage total din aceste teritorii, ceea ce e greu de crezut. Din acest punct de vedere, asta e situația de la care plecăm, de la un Putin extrem de arogant, pentru că se simte pe cai mari, încurajat și de slăbiciunea dovedită de comunitatea internațională, care, dincolo de ajutoare destul de substanțiale pentru Ucraina și de susținere diplomatică, nu a pedepsit suficient Moscova. Dar abia acum se gândesc toți să penalizeze flota din umbră a Rusiei, cea care transportă produse petroliere și să taxeze cu 500% țările care cumpără astfel de petrol. Cam târziu. A trecut ceva timp de când a început războiul.

Vladimir Putin și-a permis, în aroganța sa, să trimită o delegație de mâna a doua, cu Medinski. Lavrov s-a întâlnit aseară cu Putin și cu șefii Armatei, într-un buncăr de la Kremlin și au discutat despre parcursul viitoarelor negocieri de pace. E ca și cum tu m-ai invita pe mine la masă, dar eu spun că îl trimit pe fiul meu, eventual, și, dacă se poate, și pe cel vitreg. Ideea e că Medinski, cel care conduce acum delegația rusă, a condus-o și în 2022, la negocerile de la Istanbul și nu a obținut nimic. Acum, Medinski e un politican mediocru de la Moscova, considerat de mâna a doua, e fost ministru al Culturii, chiar dacă e consilier prezidențial, e șeful Asociației Uniunea Scriitorilor din Rusia, probabil mai scrie rapoarte într-o formă literară. În rest, nimeni care să conteze în această delegație. Nimic nu mișcă în Rusia fără semnătura și decizia lui Putin.

De cealaltă parte, știm că Zelenski a decolat spre Ankara, e în avion acum, nu știm de unde vine, se va întâlni cu Erdogan și vor decide împreună ce pași să facă. Delegația ucraineană urmează să discute totuși - pentru că e un început - cu cea rusă. Cea rusă a ajuns de ceva vreme. Ei se vor întâlni, dar va fi o discuție călduță, nu ne așteptăm la niciun pas important. Pașii următori ar trebui să fie sancțiuni extrem de puternice pentru Rusia. A spus ministrul francez de Externe că 'luăm Rusia de beregată'. Hai să vedem la ce duce. Chiar au curajul UE și SUA?

Varianta optimistă e că Trump își pierde răbdarea cu Putin. Tu crezi această variantă a majorității analiștilor? Să fim serioși. Ei se consideră doi lideri care discută de la egal la egal și pun între ei un tort: hai să-l împărțim. Tortul e lumea. Să vedem ce iese. Interesele economice sunt foarte mari. Să ne uităm la ce se întâmplă acum. Se retrage SUA din rolul de mediator? De ce? Păi cine o să reconstruiască Ucraina după război? Nu tot firmele americane vor fi primele la împărțeală? Nu America a semnat un contract cu Ucraina, pentru minereuri rare? Nu SUA e cea care deține cheia livrărilor de armament de înaltă tehnologie și muniție către Ucraina? De ce s-ar retrage? Ce înseamnă pacea în Ucraina? Nu mai vindem armament ucrainenilor? Putem să-l vindem în altă parte, dar deocamdată e nevoie să-l vindem acolo. Iar Trump are alte priorități. Uită-te la turneul pe care îl face în Orientul Mijlociu, Trump e plecat după bani. Și cu asta, am încheiat discuția.

La ce ne așteptăm? La reacția europenilor, la reacția americanilor de rangul 2. Rubio e în Turcia, dar la o reuniune NATO. Împreună cu Mark Rutte, el spunea că președintele american e sensibil la orice posibilă urmare în aceste negocieri. Negocieri care vor continua și mâine în Turcia și care nu vor duce la nimic concret, trebuie să fie clar. Vladimir Putin nu e dispus și nu e forțat să facă ceva care să ducă spre pace. El are în continuare acele ultimatumuri: retragerea Ucrainei din teritoriile pe care deja au pus mâna și intenția Ucrainei de a dera la NATO să fie definitiv abandonată. Negocierile nu vor fi niciodată în favoarea Ucrainei dacă Occidentul civilizat nu pune mai multă presiune cu adevărat pe Rusia și nu implică și China în aceste discuții.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE