Ministrul sârb al educaţiei, Branko Ruzic, a demisionat duminică după masacrul comis în cursul săptămânii într-o şcoală primară în care opt elevi şi un agent de pază au fost ucişi, pe fondul emoţiei provocate de acest atac şi de un alt incident similar produs în ziua următoare, potrivit Agerpres.
Serbia se află în stare de şoc şi în doliu în urma acestor două atacuri armate: masacrul dintr-o şcoală din capitală miercuri şi un măcel în afara oraşului joi, în cursul căruia au fost ucise opt persoane.
Suspecţii în ambele cazuri - un băiat de 13 ani şi respectiv un tânăr de 20 - se află în custodia poliţiei.
Măsuri pentru prevenirea violenței în școli
Partidele de opoziţie, care reproşează guvernului condus de premierul Anna Brnabic că nu a împiedicat cele două atacuri armate au cerut susţinătorilor lor să participe la un marş antiguvernamental luni seara la Belgrad. Opoziţia a cerut între altele demisia lui Branko Ruzic.
"În calitate de persoană responsabilă şi bine crescută, în calitate de profesionist în îndeplinirea tuturor atribuţiilor publice până în prezent şi în calitate de părinte şi cetăţean al Serbiei, am luat decizia raţională de a demsiona", a declarat Ruzic în scrisoarea de demisie adresată premierului.
În urma atacului din şcoală, guvernul a introdus săptămâna aceasta o serie de măsuri vizând prevenirea violenţei în şcoli şi reducerea numărului de arme deţinute de civili.
Serbia are o puternică cultură a armelor de foc, în special în zonele rurale, iar legile sale privind controlul armelor de foc erau destul de stricte şi înaintea celor două incidente soldate cu numeroase victime. Ţara şi restul Balcanilor Occidentali sunt burduşite de arme şi muniţii de tip militar rămase în posesia civililor după războaiele din anii' 90 care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii.