Conflictul din Gaza încă nu s-a încheiat, deși Armata Israelului spune că a eliminat deja ultima brigadă Hamas.
În ultimele luni, au existat din ce în ce mai multe discuții despre posibilitatea existenței a două state, Israelul și Palestina, însă israelienii spun că așa ceva "este inacceptabil". Ministrul de Externe Israel Katz a oferit o explicație.
De ce "nu este acceptabilă" soluția celor două state
"Iranul și Hamas au preluat controlul asupra chestiunii palestiniene. Un stat palestinian ar echivala cu o bază iraniană în Gaza, Iudeea și Samaria (n.r.: denumirea biblică și istorică a Cisiordaniei)", a scris Israel Katz, într-o postare pe rețelele de socializare.
El a dat exemple din Liban, Yemen, Siria sau Irak și a spus că, dacă ar exista așa ceva în Israel, "ar pune în pericol centre de populație, rute de zbor și de navigație, precum și centre economice ale Israelului. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple".
Chiar dacă va elimina tot ce ține de o celulă Hamas rămasă în Gaza, problema rămâne una extrem de complicată în Orientul Mijlociu, pentru că Israelul se confruntă acum cu grupări proxy cu Hamas, adică aliați precum Hezbollah sau Houthi, din Liban sau Yemen, sau chiar cu milițiile pro-iraniene din Siria.
Dar Iranul reprezintă cea mai mare amenințare, după loviturile efectuare de israelieni pe teritoriul acestei țări, menite să anihileze comandanți ale acestor grupări, în special ai Hamas. Ultimii lideri uciși de armata IDF sunt liderul Hamas Ismail Haniyeh, printr-un atentat în Teheran și un important conducător militar șiit, Fuad Shukr, în capitala Libanului, Beirut.
În total, israelienii duc însă lupte pe șapte fronturi în acea zonă extrem de complicată din punct de vedere politic, militar, ideologic și nu numai.
În aceste condiții, iranienii au amenințat de mai mult timp că vor răspunde dur Israelului, numai că nu a făcut-o până acum, într-un mod foarte vizibil.