Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a murit la 91 de ani, spun agențiile de presă ruse, potrivit AP.
Agențiile Tass, RIA Novosti și Interfax au citat Spitalul Clinic Central.
Biroul lui Gorbaciov a declarat că acesta era supus unui tratament la spital.
„Astăzi seara (marți), după o boală lungă și gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit”, a anunțat Spitalul Clinic Central (TSKB) din Moscova, într-un comunicat citat de agențiile de presă de stat ruse.
Venind la putere în 1985, Gorbaciov a lansat un val de reforme politice și economice care viza modernizarea și democratizarea Uniunii Sovietice, care se confrunta la acea vreme cu crize grave.
Cunoscut pentru politica sa de reconciliere cu Occidentul, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
Între 1990 și 1991, a deținut funcția de președinte al Uniunii Sovietice înainte de a fi nevoit în cele din urmă să demisioneze la 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârșitul și destrămarea ulterioară a URSS.
Cine a fost Mihail Gorbaciov, artizanul „Perestroikăi”. Reformele care au dus la prăbușirea URSS
Mihail Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge. La doar 54 de ani, a ajuns secretar general al Partidului Comunist al URSS și a introdus unele libertăți politice și economice limitate, însă reformele sale au scăpat de sub control.
Inițiată în octombrie 1985, politica sa de "glasnost", adică libertatea de exprimare, a generat critici de neconceput până atunci la adresa Partidului Comunist și a statului. În schimb, i-a încurajat pe naționaliști să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia, dar şi în alte părţi.
Unii ruși nu l-au iertat niciodată pe Mihail Gorbaciov, considerând că schimbările produse prin reformele sale au dus la scăderea nivelului de trai, un preț prea mare de plătit pentru democrație.