Friedrich Merz (69 de ani), omul care îl va înlocui cel mai probabil pe Olaf Scholz în funcția de cancelar al Germaniei, după ce guvernul de coaliție a căzut luni, a activat mare parte din timp în sectorul privat revenind în politică la vârsta de 63 de ani.
Experiența sa în afaceri ar putea reprezenta un atuu, în contextul în care țara se confruntă cu probleme economice severe. Dacă sondajele din Germania se mențin, succesorul lui Scholz în funcția de cancelar ar putea fi chiar Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate, o formațiune rivală a SPD-ului, conservatoare și centristă.
„Lăsați țara într-una dintre cele mai mari crize economice din istoria postbelică”, i-a spus el lui Scholz în fața parlamentarilor luni, cu puțin timp înaintea votului care a dus la prăbușirea guvernului, potrivit publicației The New York Times.
Cum s-a ajuns aici
Pierderea de către Scholz a votului de încredere în Parlament înseamnă sfârșitul guvernului său de coaliție. Astfel în țară vor urma alegeri anticipate, cel mai probabil până în luna februarie. Sondajele arată că mulți germani îl consideră pe Scholz responsabil pentru eșecurile coaliției sale tripartite din care mai fac parte Verzii și Democrații Liberi.
Dacă guvernul nu ar fi căzut, alegerile ar fi fost organizate la timp, în luna septembrie. În prezent, aproximativ 18% dintre alegătorii germani spun că ar vota pentru social-democrații lui Scholz, cu mult mai puțin decât cei aproximativ 32% care spun că îi preferă pe creștin-democrații lui Merz.
Ascensiunea lui Friedrich Merz
Merz s-a născut și încă locuiește în Sauerland, un district din vestul Germaniei cunoscut pentru natură pitorească. A fost ales pentru prima dată în Parlamentul European în 1989 și apoi în Parlamentul german în 1994, care se afla pe atunci încă în capitala Germaniei de Vest, Bonn.
Deși face parte din același partid ca fostul cancelar Angela Merkel, Merz este în multe privințe opusul doamnei Merkel.
A urcat în ierarhia partidului treptat ajungând să conducă grupul parlamentar al creștin-democraților, dar a fost înlăturat ulterior de Merkel. Merz s-a îndepărtat ulterior de politică și a început o carieră juridică, lucrând ca avocat și lobbyist. Înainte de a reveni în politică, a fost președintele Consiliului de Supraveghere al filialei germane a BlackRock, compania americană de investiții.
Merz a revenit în politică abia când dna Merkel se pregătea să se retragă. Când a revenit pe scena politică, în 2018, a promis că poate reduce succesul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) prin deplasarea partidului său mai la dreapta pe probleme-cheie precum migrația.
Merz a reintrat în Parlament în 2021 și - după două încercări eșuate - a câștigat conducerea partidului în 2022 și a lucrat pentru a unifica partidul. Cu toate acestea, în calitate de lider al partidului, Merz a făcut o serie de gafe și este cunoscut pentru mai multe declarații controversate.
În septembrie 2023, el a afirmat că refugiații din Germania mergeau la dentiști pe cheltuiala contribuabililor, în timp ce pacienții germani obișnuiți nu puteau obține programări (șeful Asociației Stomatologice Germane a negat acest lucru).
În ciuda acestor declarații controversate Merz a reușit să își coaguleze partidul în jurul său și să îl îndrepte către o poziție conservatoare mai tradițională.
„În ultimii câțiva ani, Merz și-a folosit timpul petrecut în opoziție pentru a reconstrui C.D.U.”, a declarat Marianne Kneuer, politolog la Universitatea Tehnică din Dresda, potrivit NYT.