Dmitri Medvedev, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, l-a catalogat pe Joe Biden ca fiind ”un bunic disperat”, după ce liderul de la Casa Albă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2024.
Un critic virulent al Occidentului, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a reacționat pe pagina sa de Telegram, în condițiile în care Joe Biden și-a anunțat oficial intenția de a candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă, potrivit Agerpres.
"Biden a luat decizia sa. Un bunic disperat", a scris Medvedev pe Telegram despre liderul democrat în vârstă de 80 de ani.
”Dacă aş fi în locul armatei americane, aş crea imediat o valiză falsă cu coduri nucleare false, pentru cazul în care el ar câştiga (alegerile), astfel încât să se evite consecinţe ireparabile", a adăugat fostul preşedinte rus, care în prezent este vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
Medvedev, critici virulente la adresa Statelor Unite. ”Conflictul din Ucraina este agenda lui Joe Biden”
În luna martie, Dmitri Medvedev afirma că Joe Biden se grăbeşte să intensifice ajutorul militar acordat Ucrainei deoarece agenda sa ar pierde elan atât în SUA, cât şi în Occident.
"Conflictul din Ucraina este agenda democraţilor, şi nu doar a democraţilor, ci a lui Joe Biden personal. El s-a aruncat adânc în această afacere încă de când era vicepreşedinte. Şi-a adus în Ucraina fiul (Hunter Biden - n. red.), care a început să facă avere acolo doar pentru că era fiul lui Biden. Pentru el, asta este o rană nevindecată şi care nu se va vindeca niciodată", a menționat fostul lider de la Kremlin.
Joe Biden ar avea 86 de ani la finalul celui de-al doilea mandat
Joe Biden este deja cel mai vârstnic președinte din istoria Statelor Unite. Democratul ar avea la finalul unui al doilea mandat 86 de ani. Analizele sale medicale din noiembrie 2021 şi februarie 2023 au relevat faptul că el este ”sănătos”, însă momentele sale de confuzie ajută opoziţia republicană să-i pună la îndoială acuitatea mintală.
În pofida vârstei, Biden a arătat până în prezent o rezistenţă ieşită din comun, jonglând între crize internaţionale şi mari reforme interne. De exemplu, prin vizita sa inedită la Kiev a reamintit de rolul său în riposta occidentală ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, pe plan intern a insistat asupra reformelor sale pentru reindustrializarea SUA, atragerea tehnologiilor de vârf, tranziţia energetică sau modernizarea infrastructurilor.
Cu toate acestea, nu i-ar convinge pe cetățenii americani c-ar lua măsuri pentru a combate inflația. Echipa sa speră totuşi că, până la alegeri, unele realizări concrete, cum ar fi şoselele reabilitate, medicamentele mai ieftine sau redeschiderea unor fabrici se vor vedea în rezultatul urnelor. Aceeaşi echipă mai mizează şi pe faptul că o candidatură a predecesorului său republican Donald Trump nu stârneşte în rândul electoratului mai mult entuziasm decât a lui, notează sursa citată.
Pentru Biden, o provocare mare ar putea fi un contracandidat mai tânăr, precum guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani. Deocamdată, DeSantis nu şi-a oficializat candidatura pentru alegerile interne din propriul partid.