Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Rutte va fi următorul șef al NATO: ”Nu am urmărit funcția de la început”

Mark Rutte va fi următorul secretar general al alianței Nord-Atlantice. Premierul Țărilor de Jos a primit la începutul săptămânii vestea că Ungaria și Slovacia nu se mai opun numirii sale la șefia NATO. Mai mult, România și-a confirmat sprijinul pentru Rutte, după ce președintele Klaus Iohannis și-a retras candidatura. Într-un context geopolitic extrem de tensionat, marcat de războiul din Ucraina, Mark Rutte va intra în noua funcție în luna octombrie. 

După aproape șapte luni de campanie, toți membrii Alianței Nord-Atlantice au fost de acord ca premierul olandez să obțină funcția de conducere, în locul lui Jens Stoltenberg. În timpul ședinței a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis a informat că i-a anunțat pe aliații NATO încă de la sfârșitul săptămânii trecute despre retragerea candidaturii sale pentru funcția de Secretar general al NATO.

După anunțul retragerii lui Iohannis, Rutte a fost fotografiat pe bicicletă în blugi, cămașă albă și ochelari de soare, în fața biroului său din Haga. El le-a spus jurnaliștilor de ce a acceptat postul. 

Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos: ”Nu am urmărit funcția de la început. Însă, cu tot ce se întâmplă în Ucraina, instabilitatea din lume... Unii oameni au crezut că sunt potrivit pentru funcție. M-am gândit că nu este ceva ce poți da ușor la o parte. Desigur că este o funcție incredibil de interesantă.” 

Mark Rutte s-a confruntat cu o serie de scandaluri în timpul mandatului său de premier. Anul trecut, guvernul său de coaliție a căzut la doar un an și jumătate de la formare. Mărul discordiei a fost politica de azil și migrație, în condițiile în care fluxul de solicitanți de azil s-a triplat în ultimul an în Țările de Jos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE