Marine Le Pen, șefa extremei drepte franceze, a afirmat că dacă partidul Adunarea Naţională va câștiga alegerile parlamentare anticipate și va forma noul Guvern, președintele Emmanuel Macron nu va mai avea mână liberă în deciziile de politică externă și apărare a țării. În această situație, liderul de la Élysée nu va putea trimite militari în Ucraina, o situație pe care șeful statului francez a luat-o în calcul în cazul în care Rusia ar rupe linia frontului.
De altfel, șefa extremei drepte a dat asigurări că Jordan Bardella, candidatul partidului Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/) la funcţia de premier, va respecta normele instituţionale privind rolul și atribuțiile președintelui. În schimb, Marine Le Pen a dat de înțeles că nu îi va permite lui Macron să facă ce dorește, motiv pentru care au fost stabilite deja "linii roşii" pentru el în privinţa războiului în Ucraina.
Jordan Bardella ”nu intenţionează să se certe (cu Macron), dar a trasat linii roşii. În ceea ce priveşte Ucraina, preşedintele nu va putea trimite trupe", a afrimat Marine Le Pen, într-un interviu apărut joi în publicaţia Le Telegramme, potrivit Agerpres.
Le Pen, care a condus RN până acum doi ani, a punctat că elaborarea şi aprobarea bugetelor ţine de Guvern.
”A fi comandant şef al armatei este un titlu onorific pentru preşedinte, întrucât premierul este cel care controlează resursele financiare”, a mai spus Marine Le Pen, conform sursei citate.
Extrema dreaptă franceză se opune trimiterii de militari în Ucraina
La nivel discursiv, președintele Emmanuel Macron a afirmat că ia în considerare posibilitatea de a trimite instructori militari francezi pe teritoriul Ucrainei pentru antrenarea trupelor ucrainene. Până în acest moment, o astfel de pregătire are loc preponderent în Polonia și în Franța.
Adunarea Naţională a respins trimiterea de militari, fie şi ca instructori, în Ucraina, pe motiv că aceştia ar putea deveni ţinta atacurilor Rusiei. De asemenea, partidul de extrema dreaptă se opune ca arme furnizate de Franţa să fie folosite de ucraineni pentru a ataca teritoriul Rusiei, argumentând că trebuie evitată o spirală a escaladării care să antreneze ţara în război.
Potrivit sursei citate, toate sondajele dau câştigătoare extrema dreaptă cu aliaţii săi conservatori în alegerile din 30 iunie (primul tur de scrutin) şi 7 iulie (al doilea tur). Întrebarea principală este dacă va obţine o majoritate absolută în Adunarea Naţională (camera inferioară a Parlamentului francez), condiţie pusă de Bardella pentru formarea unui Guvern.