Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea Rusiei

Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citând-o pe Liz Truss, ministrul de Externe, potrivit Agerpres.

Ea a declarat ziarului că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să creeze o „Rusie mai mare", chiar dacă în invazia Ucrainei nu a reuşit să obţină un succes rapid.

Rusia numeşte invazia pe care a lansat-o la 24 februarie drept „operaţiune militară specială" vizând să dezarmeze Ucraina şi să o scape de naţionaliştii radicali anti-ruşi. Ucraina şi aliaţii săi resping acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru război, aminteşte Reuters.

Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina la sud-vest, nu este membru al alianţei NATO.

Truss a declarat că au loc discuţii pentru a se asigura că apărarea Republicii Moldova ar putea descuraja orice viitor atac

„Aş vrea să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri. Putin a fost absolut clar cu privire la ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare. Şi pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, aceasta nu înseamnă că a abandonat acele ambiţii", a declarat ea pentru The Telegraph.

Dacă planurile lui Truss sunt adoptate, membri ai NATO ar asigura armament modern Republicii Moldova, înlocuind echipamentul ei din epoca sovietică, şi vor instrui soldaţii cum să-l folosească.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE