Londrei începe să îi fie dor de Uniunea Europeană și ar vrea o resetare a relațiilor cu Bruxelles-ul. Încercarea de reapropiere de spațiul comunitar, la aproape cinci ani de la Brexit, pare o mișcare forțată de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Președintele ales al SUA anunță taxe vamale mari pentru tot ce este fabricat în afara Americii.
După mulți ani în care Marea Britanie a tratat Uniunea Europeană cu ironie, Londra realizează că urmările Brexitului, mai ales cele financiare, sunt greu de rezolvat. Treptat, după ieșirea din Uniune, britanicii au descoperit că mâncarea este tot mai scumpă și uneori prea puțină. Acum, ministrul de finanțe de la Londra a mers la Bruxelles.
Rachel Reeves, ministru de finanțe al Marii Britanii: „Creșterea economică nu este un joc cu sumă nulă. Țările din întreaga Europă, în interiorul și în afara Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, s-au confruntat cu o creștere scăzută, o productivitate scăzută și un nivel de trai stagnant în ultimii ani. Competitivitatea și comerțul, în mod crucial, sunt cu adevărat importante pentru stimularea productivității și creșterii. Și de aceea ne resetăm relațiile, cu scopul de a ne crește economia și de a îmbunătăți standardele de viață pentru oamenii obișnuiți.”
A fost pentru prima dată când un ministru britanic al finanțelor a mers la o reuniune a Eurogrupului de când Londra a părăsit Uniunea Europeană. Eurogrupul este reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro. Iar vizita la Bruxelles pare acum o parte a unui plan mai larg. Recent, guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii a cerut să fie reconstruite relațiile cu Uniunea Europeană.
Într-un discurs adresat liderilor financiari, el a atras atenția asupra fragmentării economiei mondiale. Totuși, în timp ce Marea Britanie se concentrează pe eforturile de a se apropia de blocul comunitar, acțiunea vine cu riscul de a-l înfuria pe viitorul președinte Donald Trump, care este ostil Uniunii și a amenințat că va impune tarife pentru bunurile europene