Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie: Primele alegeri generale, după Brexit. Un guvern laburist ar putea consolida relația cu UE

Britanicii vor merge joi la urne, fiind primele alegeri parlamentare generale de la Brexit. Analiștii spun că venirea la putere a laburiștilor ar putea duce la apropierea Marii Britanii de blocul comunitar, după divorțul lung și tensionat care s-a încheiat cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în urmă cu patru ani. Toate sondajele arată că actuala opoziție laburistă va câștiga scrutinul, după 14 ani de guvernare conservatoare.

Marea Britanie: Primele alegeri generale, după Brexit. Un guvern laburist ar putea consolida relația cu UE

Liderii partidului conservator și laburist au evitat subiectul Brexit în campania electorală.

Joël Reland, cercetător: „Principalele partide au încercat să discute despre Brexit cât mai puțin posibil. Pentru conservatori, motivul este acela că Boris Johnson a fost ales în baza promisiunii că va duce la bun sfârșit Brexit-ul, însă alegătorii au început să fie dezamăgiți de prestația lui, astfel încât Rishi Sunak nu vrea să mai atragă atenția asupra acestui subiect în campanie. În ceea ce-i privește pe laburiști, Keir Starmer încearcă să recâștige locuri în circumscripțiile din centrul și nordul Angliei (care tradițional erau laburiste -n.r.), dar care au votat pentru ieșirea din U.E., în 2016”.

Liderul laburist Keir Starmer, aflat pe punctul de a prelua guvernarea, a spus că va revigora legăturile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, însă a exclus revenirea Marii Britanii pe piața unică sau în uniunea vamală, ori revenirea la libera circulație. Cei care s-au opus Brexit-ului au, însă, așteptări în privința relației cu Europa continentală.

Ian Bond, Director adjunct, Centrul European pentru Reformă: „În opinia mea, partidul laburist și-a îngustat singur marja de manevră, tot repetând Iată, trei lucruri pe care nu le vom face, ei și-au limitat zona de acțiune și capacitatea de a negocia un acord mai bun cu Uniunea Europeană”.

În contextul războiului Rusiei în Ucraina, analiștii spun că noul guvern laburist va căuta o colaborare strânsă cu UE și în domeniile apărării și securității.

Marea Britanie este unul dintre partenerii cheie ai NATO și a fost unul dintre cei mai vocali avocați ai Ucrainei.

Olivia O’Sullivan, director al Programului Marea Britanie în lume: „Mare parte dintre cele mai recente inițiative și proiecte ale Uniunii Europene în această zonă se concentrează pe încurajarea producției industriale de apărare. Însă multe dintre aceste inițiative și proiecte nu includ țări care s-au axat în mod deliberat pe industriile statelor membre ale UE. Deci, va fi o problemă dificilă sau un lucru dificil de negociat dacă Regatul Unit poate face parte dintre ele sau dacă Regatul Unit dorește să facă parte din ele”.

Mared Gwyn, corespondent Euronews: „Sunt multe alegeri cu mare miză peste tot în lume, în acest an, care ar putea înclina balanța la nivel geopolitic. Posibila reîntoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea lăsa Europa mult mai singură în ceea ce privește apărarea și susținerea Ucrainei. Însă, așa cum arată lucrurile, se pare că Bruxelles-ul va putea conta pe un guvern proeuropean aici, la Londra, și încă unul care dorește să colaboreze mai îndeaproape în materie de apărare și securitate. Mared Gwyn, pentru Euronews, din Londra”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE