Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie afirmă că Rusia se bazează tot mai mult pe aviaţia navală în zona Mării Negre

Aviaţia navală rusă joacă un rol din ce în ce mai important în războiul Rusiei împotriva Ucrainei în timp ce Moscova se confruntă cu ameninţări pe frontul sudic, conform celui mai nou raport al Ministerul britanic al Apărării, publicat luni, relatează dpa.

Rusia folosește aviația navală

Rusia foloseşte aviaţia navală în faţa atacurilor ucrainene asupra Marinei ruse în încercarea de a controla nord-vestul Mării Negre, a afirmat ministerul britanic.

"În ultimele săptămâni, Aviaţia Navală a Flotei ruse la Marea Neagră şi-a asumat un rol extrem de important în operaţiunile flotei, în timp ce încearcă să facă faţă în acelaşi timp ameninţărilor pe flancul sudic al războiului din Ucraina", se arată în analiza ministerului britanic.

"Aviaţia Navală pune accent pe operaţiunile de patrulare aeriană maritimă, având probabil misiunea principală de identificare timpurie a navelor de suprafaţă fără echipaj", se mai arată în raport.

Un instrument cheie rusesc în aceste operaţiuni este aeronava amfibie Be-12 MAIL, proiectată în anii 1950, care decolează din bazele ocupate din Crimeea, a precizat ministerul.

Avioanele de luptă Su-24 FECER şi FLANKER efectuează operaţiuni de lovituri maritime, între care cel puţin un atac aerian recent asupra Insulei Şerpilor, a mai spus ministerul.

Localizată la 45 de kilometri de coasta României, Insula Şerpilor a câştigat notorietate după începerea războiului când mica sa garnizoană a refuzat să se predea unui vas al Marinei Ruse.

Insula a fost totuşi cucerită de atacatori, iar membrii garnizoanei au fost închişi. Două luni mai târziu, nava amiral "Moskva" a Flotei ruse la Marea Neagră, care a fost implicată în incident, s-a scufundat. Ucrainenii au recucerit Insula Şerpilor în iulie 2022.

"Cu relocarea altor activităţi ale Flotei la Novorossiisk în faţa ameninţărilor la adresa Sevastopolului, Rusia încearcă să folosească puterea aeriană navală pentru a-şi proiecta forţa asupra nord-vestului Mării Negre", se mai arată în analiza ministerului britanic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE