Autoritățile române și cele ucrainene trebuie să vină cu explicații privind lucrările de dragare a canalului Bâstroe deoarece protejarea Deltei Dunării este un lucru care nu se negociază, a declarat joi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
”Nu vorbim aici de campanie electorală. Este un subiect de care şi eu, ca şi român, sunt îngrijorat, mai ales că e un subiect care afectează una dintre bijuteriile nu numai ale României, ci şi ale Europei şi întregii lumi. Protejarea Deltei Dunării e un lucru care nu se negociază. Cred că iarăşi este un lucru foarte clar pentru toată lumea, nu numai pentru români: avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce priveşte delictul de opinie, cred că am depăşit acest moment în România”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, potrivit Agerpres.
- Inspecții tehnice bilaterale pe canalul Bâstroe. MAE: ”Ambasadorul ucrainean a spus că sunt lucrări permise”
- Iulian Fota, MAE: Chestiunea canalului Bâstroe "nu este relevantă" pentru relațiile bilaterale dintre România și Ucraina
- Ambasadorul Ucrainei, la MAE. Nicolae Ciucă va solicita ca autoritățile române să poată verifica lucrările la Canalul Bâstroe
Marcel Ciolacu compară scandalul Bâstroe cu cel al restricțiilor aplicate în pandemie. ”Autoritățile să vină cu explicaţiile pe care să le prezinte public”
Liderul PSD a comparat situaţia actuală cu cea din pandemie, "când a fost o abordare incorectă".
"Ar fi trebuit să învăţăm din acea abordare cu izoletele şi cu ţinutul în casă, în timp ce unii furau de rupeau, şi nici astăzi n-am aflat cine sunt aceia şi cine i-a ajutat. Cred că autorităţile române, cât si autorităţile din Ucraina trebuie să rezolve cât mai repede acest lucru şi să vină cu explicaţiile pe care să le prezinte public.
Şi în pandemie trebuiau explicate lucrurile foarte clar şi în ceea ce priveşte vaccinarea, părţile bune, părţile rele, aşa se face într-o societate democratică. Asta nu înseamnă că România nu a ajutat umanitar, economic, militar Ucraina şi nu înseamnă că România nu are datoria ca în continuare să ajute umanitar economic şi militar Ucraina, până când Ucraina va câştiga războiul în faţa unui agresor cum este Rusia. Sunt două lucruri total distincte şi cred că discursul public al fiecăruia dintre noi trebuie să se încadreze în aceşti parametri. Vă reamintesc că România va fi în viitor unul dintre cei mai importanţi stâlpi pentru reconstrucţia Ucrainei. Este o realitate faptul că în acest moment Canalul Bâstroe are o adâncime de peste 7 metri şi într-un fel se schimbă fluxul pe Dunăre", a explicat liderul PSD, conform sursei citate.
Întrebat dacă trebuie așteptată opinia specialiștilor, Ciolacu a afirmat că este de acord cu „domnul preşedinte, dar, totodată, cred că ne-am câştigat cu toţii dreptul de a avea o opinie şi de a trage un semnal de alarmă când acest lucru este public”.
„La toate televiziunile, tot ceea ce înseamnă social-media se vorbea de acest lucru şi oamenii aşteaptă de la noi, politicienii, să avem o reacţie, nu să ne ascundem sau să spunem că e aşa o nebuloasă. Nu. Sunt ferm convins că domnul preşedinte Klaus Iohannis este cel mai informat om din România, fiindcă este preşedintele României şi este îndreptăţit".
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că nu a primit informaţii oficiale în privinţa situaţiei Canalului Bâstroe.
"Eu nu am fost informat, nici de Ministerul de Externe, nici de nimeni altcineva, decât semnalul care a venit din mass-media, şi pe urmă am încercat de la colegii mei să aflu mai multe detalii. În momentul în care nu există o informare oficială, vremelnic ocup funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cred că ar fi trebuit să cunoaştem mai mult din acest aspect, dar, repet, avem şi dreptul de a avea propria opinie. Asta nu e o opinie că creăm un conflict sau suntem pro-ruşi, că deja există un semnal de alarmă în ceea ce priveşte adâncimea Canalului Bâstroe şi încălcarea unor acorduri internaţionale. Părerea mea este că românilor trebuie să le spunem întotdeauna adevărul, să fim informaţi şi să explicăm exact de ce este necesar ca pentru o perioadă limitată să fie această adâncime pe Canalul Bâstroe, ce urmează în viitor, fiindcă aşa se face politică. Nu facem aceleaşi greşeli pe care le-am făcut în timpul pandemiei - să creăm o emoţie şi să pară că autorităţile şi oamenii politici ştiu ei ceva mai mult decât restul românilor şi încercăm să ţinem lucrurile ascunse", a transmis preşedintele PSD, conform Agerpres.