Inspecții comune ale oficialilor de la Ministerele Mediului și al Transporturilor pe canalul Bâstroe, ar urma să fie realizate în perioada următoare.
O spune Andrei Țărnea, director pentru comunicare și diplomație publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru Euronews.
Totodata, oficialul MAE a spus că susținerea Ucrainei este parte a interesului național și nu este condiționat de o anumită abordare în chestiunea canalului Bâstroe.
Ce spun autoritățile ucrainene
„Partea ucraineana a comunicat că lucrarile efectuate sunt cele permise și anume dragajul canalului existent, și că acestea nu încalcă prevederile reciproce.
Exista un acord pentru inspecții comune, iar atunci când există discuții, cea mai simplă soluție, care a fost și evocată cu ambasadorul ucrainean, a fost ca autoritățile române să participe cu cele ucraineane de mediu și transport, la verificarea modului prin care au fost făcute lucrările, cu informații tehnice care vizeaza operatiunile de acolo.
Sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei în fața invaziei ruse e parte dintr-o serie de politici pe care România și aliații NATO le pune în acțiune în interesul național al României și partenerilor și aliatilor noștri.”, a declarat Andrei Țârnea.
Reacția Comisiei Europene în cazul Canalului Bâstroe
Comisia Europeană este la curent cu faptul că, în ultimele săptămâni, în mass-media din România au început să circule informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării, a transmis, pe Facebook, Reprezentanța Comisiei Europene în România.
„Comisia a solicitat informații suplimentare din partea ambelor părți pentru a evalua mai bine situația de pe teren.
Comisia Europeană dorește să clarifice faptul că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care autoritățile ucrainene se presupune că le-ar fi executat.
Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante și a negat că ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore pe brațul Chilia al Dunării sau pe Canalul Bâstroe”, se menționează pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.