Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici.
Caracteristicile de evoluție sunt asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României, transmite MApN.
Aeronavele MiG-21 LanceR „nu au confirmat prezența țintei aeriene”
Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.
„Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord.
Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.
Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.”, se arată în comunicatul transmis de MApN.
Purtătorul de cuvânt al MApN, explicații despre prezența țintei aeriene
„Vă pot spune că în jurul orelor 12:30, sistemele de radar de la sol au detectat o țintă aeriană de dimensiuni mici, care aveau caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic.
Evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri, la o viteză foarte mică, în spațiul aerian național din sud-estul României.
Evident că în această situație, autoritățile române au aplicat procedurile standard, de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române, din serviciul de luptă-poliție aeriană sub comandă NATO, pentru că spațiul nostru aerian este integrat în spațiul aliat, au decolat de pe baza aeriană 86 Fetești, în jurul orelor 12:40, fiind direcționate către zona indicată de către radarele de la sol.
Echipajele celor două aeronave nu au putut confirma vizual prezența țintei aeriene și nici cu ajutorul radarelor de detecție de la bord, însă aeronavele au fost mențiune în zonă pentru 30 de minute pentru clarificarea deplină a situației, aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.
Vă pot asigura că Forțele Aeriene Române așa cum arătăm și prin această informare, monitorizează permanent în cooperare cu forțele aliate spațiul aerian național și zona din proximitate și au de fiecare dată soluții pentru a interveni în fața oricărei situații.
În ceea ce privește pericolul, monitorizăm în permanență spațiul aerian al României, spațiul aerian aliat și avem soluții pentru a face față oricărei situații care se găsește în spațiul aerian. Nu cred că ar fi motive pentru panică”, a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, pentru Euronews.