Medalia istorică obținută de Alina Rotaru la Campionatele Mondiale de atletism, care se desfășoară în aceste zile la Budapesta, a readus în actualitate acest sport, care în România avea o tradiție la nivel mondial. Ultima medalie la săritura în lungime, la un campionat mondial, era cucerită acum 40 de ani, de recordmana lumii de atunci, Anișoara Cușmir.
Echipa Euronews România a vorbit cu o stea în devenire a atletismului românesc.
O nouă medalie și o atletă de top mondial
Ambele sunt apariții pe care specialiștii le consideră aproape minuni, pentru condițiile actuale ale sportului românesc. Am aflat cum se naște un talent și cât de dificil îi este să ajungă acolo unde Alina Rotaru a ajuns zilele trecute, pe un podium mondial.
Dana Govoreanu nu are nici 20 de ani și este deja componentă a echipei naționale de atletism a României. Este din Râmnicu Vâlcea și a început atletismul dintr-o joacă, în Zăvoi.
Era vara anului 2018. O fată longilină, abia trecută de 14 ani, și-a lăsat colegele de vârsta ei să se relaxeze la plajă sau la piscină și s-a înscris să alerge la Maratonul Olteniei. O tentau provocările. A câștigat, la categoria ei de vârstă și a repetat performanța, și anul următor, când ochiul priceput al profesoarei Alina Borța a văzut în ea talent și mult potențial și a luat-o în grupa ei de atletism.
După puțin timp, Dana ajungea campioană națională, un an mai târziu era convocată la lotul național al României pentru Campionatele Mondiale din Kenya.
Dana Govoreanu, atletă: Acum 6 ani am descoperit atletismul aici la maratonul Olteniei, neștiind că exista acest sport, ce înseamnă proba garduri pe care o fac și a fost o provocare, am alergat la cursă și am fost chemată de antrenoarea mea și de aici am pornit, din locul acesta. La a doua națională a mea am urcat pe podium, am zis ca e clar ca aici trebuie să rămân.
O accidentare i-a întrerupt cariera anul trecut
Dana era în formă maximă, la o sutime de secundă de recordul național și mai avea două săptămâni până la Mondialele de atletism din Columbia. Dar o ruptură a ligamentelor încrucișate la genunchi i-a întrerupt ascensiunea. A fost lăsată în afara lotului și a rămas și fără micul sprijin financiar pe care îl primea. Federația nu a putut s-o ajute nici cu finanțarea operației. Dana a găsit sprijin la un sponsor local care i-a plătit intervenția la o clinică din Târgu Mureș.
Dana și a revenit încet, dar nu a avut parte nici de cantonamente asigurate, nici măcar de bătrânul stadion din Vâlcea, aflat în reamenajare. S-a antrenat pe unde a putut, între drumurile zilnice și obositoare la facultate la Pitești, iar vara asta a cucerit câteva medalii la Campionatele Naționale, fiind rechemată apoi și la echipa națională a României, pentru Campionatele Europene de tineret.
Dana Govoreanu, atletă: Nu s-a întâmplat, nu mă mai gândesc că am trecut prin momente grele, nu puteam să mai pun piciorul jos, amintirile astea nu mai există. Mi-am făcut surpriza să particip la Campionatul european. Acum îmi doresc să o iau de la zero pentru noul sezon din decembrie și, în 2024, vor fi Jocurile Olimpice, eu îmi doresc foarte mult să-mi fac baremul, e greu de îndeplinit, dar nu este imposibil.
Duminică, Dana vrea să alerge din nou la Maratonul Olteniei, chiar și pentru a le mulțumi simbolic organizatorilor care au ajutat-o cu operația. Este povestea unei sportive în plină ascensiune.