Pe 23 august 2023, ziua în care România comemorează victimele fascismului și comunismului, se împlinesc 50 de ani de când Ilie Năstase a devenit primul lider mondial din istoria tenisului. În 1973, forul mondial a elaborat primul clasament al jucătorilor, bazat pe calcularea punctelor obținute în turneele de tenis.
Cu cinci ani înainte, în 1968, a început "era open", iar clasamentele erau, în mare măsură, rezultatul unui calcul subiectiv, generat de asociațiile naționale de tenis, unele circuite și un număr de "jurnalişti eminenți de tenis", care și-au întocmit propriile liste.
Pe 23 august 1973, Ilie Năstase a devenit primul lider din istoria ATP
Ilie Năstase s-a menținut lider mondial timp de 40 de săptămâni. În impresionanta sa carieră, legendarul tenismen a obținut șapte titluri de Grand Slam, dintre care două la simplu, trei la dublu și două la dublu mixt.
Supranumit "Nasty", pentru felul său mai nonconformist, Năstase rămâne și acum cel mai bun produs al tenisului românesc, la masculin, cu peste 100 de turnee câștigate, dintre care 64 sunt recunoscute, pentru că restul erau obținute înainte de înființarea ATP, organizația mondială a jucătorilor profesioniști.
De-a lungul timpului, Năstase (77 de ani) a recunoscut că a avut cumva și noroc pentru că a început tenisul. El locuia în apropiere de arenele Progresul, astfel că se ducea mereu să se uite la meciurile de tenis. Așa i s-a dezvoltat și pasiunea pentru "sportul alb", însă la început, visul său era să ajungă copil de mingi, după cum spunea chiar el.
A devenit unul dintre cei mai tehnici și spectaculoși jucători din istoria tenisului, iar jocurile sale erau presărate, de multe ori, cu tot felul de glume și momente amuzante, sau chiar șocante.
Ilie Năstase, cel mai bun jucător din istoria tenisului românesc
Pe plan internațional, Ilie Năstase a debutat în 1966, când avea 20 de ani. Și a făcut-o chiar la celebrul turneu de la Roland Garros. În 1972, el a câștigat primul mare turneu internațional, cel de la Forrest Hill, din SUA. Acel an a fost unul fulminant pentru Năstase, care s-a impus și în proba de dublu de la Roma, alături de Țiriac, iar apoi în cea de dublu mixt de la Wimbledon, alături de Rosie Casals.
1973, anul în care Năstase a devenit și lider mondial, a fost cel în care el s-a impus pe celebra zgură de la Roland Garros, fără să piardă niciun set. Tot în acel an a câștigat și proba de dublu de la Wimbledon, făcând pereche cu americanul Jimmy Connors. A câștigat apoi din nou turneul de la Roma, iar imediat după acel succes a fost desemnat lider mondial.
- Pe lângă cele 64 de turnee ATP la simplu, Năstase a câștigat și 45 la dublu.
Printre performanțele sale se numără și câștigarea de patru ori a Turneului Masters, așa cum era numit atunci Turneul Campionilor. Năstase mai are două succese la US Open, în 1972 și 1975, dar și la Openul Franței, în 1970 și 1973.
Timp de 18 ani, Ilie Năstase a jucat în echipa de Cupa Davis a României și a fost desemnat de patru ori cel mai bun tenismen al anului, în România.
În 1973, Nasty a primit distincția Racheta de Aur, la New York. El este singurul român care are numele înscris în International Tennis Hall of Fame.