Nici anul acesta primarii nu s-au zgârcit la decorațiunile de Crăciun. Deși nu pare, cel mai mult a plătit pentru împodobirea orașului Primăria Capitalei, aproximativ cinci milioane de lei, o sumă de două ori mai mare decât anul trecut. Pe locul al doilea se află Primăria Constanța, cu patru milioane lei, urmată de Cluj-Napoca, cu 1,2 milioane lei. Acum câteva luni, ministrul Finanțelor făcea un apel către primari să nu exagereze cu cheltuielile pentru sărbători, iar costurile concertului de la Primăria Capitalei au fost acoperite de o firma privată.
Cât a costat amenajarea Târgului de Crăciun din București
Primăria Capitalei a cheltuit anul acesta un milion de euro cu târgul de Crăciun, dublu față de anul trecut, dintre care 600 de mii de euro doar pentru închirierea decorațiunilor de iarnă și 400 de mii pentru iluminatul festiv. Primăria spune că a făcut economie în ceea ce privește concertele din Piața Constituției. Spre exemplu, concertul de inaugurare al târgului, al artistei Delia, a fost oferit de o companie privată.
Primarul Nicușor Dan a mai spus că nu vrea să aducă artiști consacrați pe scena din fața Palatului Parlamentului, tocmai pentru a reduce din costuri. În programul spectacolelor de la târg mai apar coruri de copii și coruri tradiționale de colinde care au costat aproximativ două milioane de lei. Primăria Capitalei estimează că va recupera aproximativ 3 milioane și jumătate de lei din închirieri. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern acum două luni, primăriile din România nu au voie să cheltuiască în decembrie mai mult decât au cheltuit, în medie, în celelalte luni ale anului 2023.
2,5 milioane de lei pentru iluminatul festiv din Brașov
Autoritățile locale din Brașov au cheltuit nu mai puțin de 2,5 milioane de lei pentru iluminatul festiv din centrul istoric al orașului, dar și din cartierele orașului pentru sărbători, dar și 180.000 de lei pentru un spectaculos foc de artificii ce va lumina cerul Brașovului în noaptea dintre ani. Pe lângă aceste cheltuieli au fost făcute și alte cheltuieli. De exemplu, pentru acest patinoar aflat în centrul orașului Brașov autoritățile au plătit aproximativ 50.000 de lei, dar accesul este gratuit pentru turiști și localnici.
Primăria Brașov susține că o mare parte din achiziții au fost făcute înainte de apariția Ordonanței de Urgență sau din fonduri alocate altor instituții subordonate primăriei.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: ”Pentru patinoar și pentru iluminat contractele au fost încheiate înainte. Artiștii au fost plătiți din fonduri de la bugetul local, prin intermediul Centrului Cultural Apolonia.”
Prin compania ce asigură iluminatul public, orașul Cluj-Napoca a fost decorat cu peste 4500 de bucăți de fir luminos, peste 8000 de metrii de ghirlandă, aproape 40 de bucăți de ghirlande luminoase și peste 30 de decoratiuni. Aceste decorațiuni vor fi folosite pentru o perioadă de 5 ani, promite primăria.
Aproximativ 13 mii de luminite, instalate în Cluj-Napoca
În acest an Primăria Cluj-Napoca a cheltuit peste 1,2 milioane de lei pentru a aduce atmosfera de sărbătoare în oraș. Aproape 13 mii de luminite, decorațiuni și diverse ghirlande au fost instalate în Cluj-Napoca.
Orașul Constanța plătește în 2023 4 milioane lei pentru închirierea și montarea luminițelor de Crăciun, cu un milion mai mult decât anul trecut. Alți 270.000 de de lei a costat amenajarea unui patinoar în aer liber. Tot atât costă și artiștii care au concerte în centrul orașului de la Marea Neagră. Primăria Iași plătește anul acesta pentru iluminatul de Crăciun aproximativ 400.000 lei, iar la Timișoara costurile cu achiziția decorațiunilor noi, verificarea celor vechi și montarea se ridică la 930.000 lei fără TVA.