În luna martie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că țara sa va desfășura arme nucleare tactice pe teritoriul țării vecine, Belarus, în contextul războiului cu Ucraina. Ulterior, în prima jumătate a lunii iunie, acesta a confirmat că procesul a început și că va fi terminat înainte de finalul anului.
Între timp, președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că jumătate din armele nucleare tactice ruseşti promise de Moscova au ajuns deja.
Aleksandr Lukașenko: "Doamne fereşte să fim nevoiţi să folosim armele nucleare!"
"Mai mult de jumătate din armele nucleare care urmau să fie desfăşurate au fost deja livrate şi amplasate în diferite părţi ale ţării. Doamne fereşte să fim nevoiţi să le utilizăm! Eu sper să nu se întâmple.
Noi nu intrăm în grădina nimănui, dar vă rugăm să nu intraţi nici voi în a noastră. Ne garantăm securitatea cu ajutorul prietenilor noştri. Nu vreau ca oamenii mei, mai ales sub comanda mea, să lupte. Noi nu fluturăm armele, dar ne pregătim să ne apărăm ţara în orice moment", a declarat Lukaşenko, citat de agenţia oficială de presă BELTA, în timpul unei vizitei în regiunea Brest, situată la frontiera cu Ucraina şi Polonia.
În aprilie, militarii din Belarus au fost instruiți în Rusia cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice și nu numai, în special cele pentru rachetele Iskander-M, capabile să transporte nu doar arme convenţionale, ci şi nucleare. În plus, aviatorii belaruși au fost pregătiți pentru operarea avioanelor de atac Suhoi Su-25, echipate pentru a transporta arme nucleare tactice.
În luna mai, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi omologul său din Belarus, Viktor Hrenin, au semnat, la Minsk, documentele pentru transferul de arme nucleare non-strategice pe teritoriul Belarusului. Numai că depozitarea acestora necesita renovarea fostelor silozuri din epoca sovietică.
Fostul spion rus Iuri Șveț dezminte că Rusia ar fi desfășurat arme nucleare tactice în Belarus
Serghei Șoigu a subliniat că Rusia va deține controlul permanent al armelor nucleare și va decide asupra unei eventuale utilizări a acestora.
Numai că tot acest subiect este dejucat de fostul spion rus Iuri Şveţ. Acesta a activat sub acoperirea de corespondent TASS în SUA, unde s-a stabilit destrămarea URSS. Pe canalul său de Youtube, Șveț a precizat că Rusia nu a desfăşurat deocamdată arme nucleare în Belarus, iar "întreaga tevatură cu armele nucleare amplasate deja în Belarus" este o "operaţiune de dezinformare" a Moscovei.
Iuri Șveț a recunoscut însă că rușii au trimis, într-adevăr, câteva rachete Iskander în Belarus, dar că este vorba despre rachetele pe care Kremlinul le scoate an de an la parada de 9 mai, din Piaţa Roşie.