Pe fondul tensiunilor pentru elaborarea bugetului pentru 2025, Parlamentul de la Paris promovează o inițiativă legislativă prin care cetățenii francezi ar urma să muncească șapte ore în plus în fiecare an, fără plată, ceea ce este echivalentul unei zi lucrătoare. Parlamentarii susțin că acest lucru ar aduce fonduri suplimentare în visteria statului, relatează agenția Reuters.
Proiectul a fost aprobat miercuri de Senat, camera superioară a Parlamentului francez, însă ar putea fi eliminată din proiectul final de buget. Dacă ar fi aplicată, această măsură ar genera venituri suplimentare de 2,5 miliarde de euro din taxele suplimentare pe muncă.
Coaliție de guvernare fragilă a premierului Michel Barnier încearcă să treacă bugetul pentru 2025, în condițiile în care Parlamentul este puternic divizat. Adunarea Naţională (RN), partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, amenință să dea jos Guvernul de la Paris prin moțiune de cenzură.
Amendamentul, propus de senatorul de centru-dreapta Elisabeth Doineau, ar face ca oamenii să lucreze șapte ore în plus la un moment dat pe parcursul anului, fără plată, dar pentru care angajatorii lor ar trebui să plătească contribuții suplimentare la asigurările sociale.
O idee anterioară, care ar fi avut același efect asupra bugetului, se baza pe eliminarea uneia dintre sărbătorile legale din Franța și obligarea oamenilor să lucreze în acea zi. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la un acord cu privire la ce sărbătoare să fie eliminată, notează sursa citată.
Franța a eliminat deja în 2005 statutul de sărbătoare legală al zilei de Rusalii pentru a contribui la o mai bună finanțare a sistemului de sănătate. Deși Franța este renumită pentru introducerea săptămânii de lucru de 35 de ore în 2000, de fapt, francezii lucrează în medie aproximativ 36 de ore pe săptămână, mai mult decâ ceilalți vest-europeni.
O zi muncită în plus fără plată, proiectul care îngrijorează companiile
După ce cheltuielile au scăpat de sub control în acest an, iar veniturile fiscale au fost sub așteptări, Guvernul Barnier a propus tăieri de 60 de miliarde de euro în bugetul pentru 2025, prin reducerea cheltuielilor și creșterea impozitelor.
Deși Guvernul a direcționat cea mai mare parte a creșterilor fiscale către persoanele înstărite și marile companii, proiectul său de buget include planuri de reducere a unui stimulent fiscal pentru contribuțiile de asigurări sociale ale angajatorilor pentru lucrătorii cu venituri mici.
Măsura era menită să genereze patru miliarde de euro, deși Executivul a estimat deja c-ar strânge o sumă mai mică, în cazul în care deputații propun o alternativă pentru a compensa diferența.
Cu toate acestea, companiile sunt deja îngrijorate de faptul că reducerea stimulentului fiscal le va crește costul forței de muncă, care este deja printre cele mai ridicate din Europa, în mare parte din cauza contribuțiilor ridicate la asigurările sociale.